Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско сдружение разпространи важно писмо, адресирано до албанската общност в Северна Македония

8
Доц. Спас Ташев
Снимка: БГНЕС

Писмо-обръщение до албанската общност в Северна Македония и дипломатическите представителства, акредитирани в РСМ и България, разпространи Сдружението "Потомци на бежанци и преселници от територията на Република Северна Македония и приятели". Документът бе получен и в албанската редакция на Радио България.

Повод за обръщението са изказвания на представители от две албански партии в Р.С. Македония, свързани със статута на българите в югозападната ни съседка. Според партия ВЛЕН ("Заслужава си"), която е част от управляващата страната коалиция, българската общност няма как да бъде включена в конституцията на страната, тъй като България няма редовно правителство и нямало с кого да се разговаря. Доскоро управлявалата партия ДУИ (Демократичен съюз за интеграция) пък призовава, че "македонците трябва да имат добри отношения с албанците, иначе ще бъдат погълнати от сърбите, българите и гърците". Трябва да припомним, че именно вписването на македонските българи в Конституцията и гарантирането на тяхното равноправие редом с другите части от народи в РСМ, е условие България да отвори вратата на балканската държава за началото на преговорите за членство в Европейския съюз.

Писмото-обръщение от страна на българското сдружение към албанците в РСМ описва единствено актуални проблеми и по никакъв начин не засяга исторически въпроси – категоричен е съпредседателят на сдружението – доц. Спас Ташев, ръководител на отдел "Демография" в Института за изследване на населението и човека на БАН. Целта ни е да отстояваме актуалните измерения на българските искания – посочи пред Радио България доц. Ташев и поясни:

"Когато се появи изказването на лидера на партия ДУИ Али Ахмети за това, че македонците трябва да са близки с албанците, за да не ги погълнат българите, за пореден път стана ясно, че част от посланията му съвпадат с целите, които Белград преследва. Що се отнася до партия ВЛЕН, там наблюдаваме един огромен завой, тъй като преди изборите, те настояваха твърдо за промени в конституцията, но в един момент започнаха да пригласят на ВМРО-ДПМНЕ, споделяйки тяхното виждане, че тъй като в България няма редовно правителство, тези промени няма как да бъдат направени. Всичко това обаче отново е в услуга на Белград и затова ние поставяме въпроса, чии интереси обслужват и отстояват лидерите на албанците в РС Македония?"

Сдружението оспорва и страховете, че македонците могат да бъдат погълнати от българите, сърбите и гърците, прозиращи от изказванията на партия ДУИ. В тази връзка в обръщението, текстът на което е обсъждан в продължение на 2 седмици, след което е преведен на албански, английски и адаптиран на официалния език на РС Македония, са поместени редица писма от 60-те години на 20-ти век, в които албанците наричат местното население българи.

Един от въпросите в писмото е свързан с още една актуална тема в отношенията между България и РС Македония – изграждането на т.нар. Коридор №8, който свързва Адриатическо с Черно море, преминавайки през Албания, Северна Македония и България. Опити за неговото замразяване се правят постоянно, като при последният, министърът на транспорта Александър Николски посочи, че изграждането на 24-километровия жп участък от Крива паланка до границата с България ще бъде скъпо и трудно и ще струва 560 милиона евро, част от които, по думите му, биха могли да се използват за рехабилитация на железния път от Коридор 10 (преминаващ през Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония и Унгария с Гърция и България) и изграждането на високоскоростна жп отсечка, за която ще са необходими 220 милиона евро.

В Северна Македония личи явно нежелание този проект да бъде реализиран, за което се търсят всякакви възможни оправдания, обясни доц. Спас Ташев пред Радио България и допълни:

"Коридор № 8" не е коридор само между Северна Македония и България, за да трябва да се обсъжда какво е българското правителство. Това е паневропейски коридор, който свързва България, Северна Македония, Албания и Италия. Имаме четири държави, които са заинтересовани от съществуването му. Лошото е, че с позициите си албанските лидери в страната, на практика, обслужват не интересите на Албания и албанската общност, а интересите на Белград, който няма желание този коридор да бъде реализиран."

Писмото обръща внимание и на друг сериозен за Северна Македония проблем, който съществува от няколко години, свързан с течове на класифицирана информация на НАТО към Белград:

"Близки хора на бившия югославски диктатор Слободан Милошевич бяха част от кабинета на бившия министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска – посочва доц. Ташев. – Пример за такъв човек е държавният секретар по отбраната Драган Николич, който е син на полковник Драган Николич – адютант на осъдения от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия за военни престъпления Ратко Младич, и по тази причина е получил отказ за допуск до класифицирана информация. Самата Шекеринска също е била предупреждавана, че в тази връзка се разглежда като неблагонадеждна."

Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на Северна Македония е разпратило обръщението до различни медии в България, Албания, РСМ и Косово с надеждата, представената аргументирана информация да достигне до максимален брой представители на албанската общност в Република Северна Македония.

Снимки: БГНЕС, port-burgas.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02
Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08

Изложение "Селското стопанство и всичко за него" се провежда в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Участие са заявили фирми, предлагащи семена, торове и земеделска техника. Във форума ще се включат..

публикувано на 28.08.24 в 08:05