Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизавета Марчева е победителка във всеукраинската олимпиада по български език

Снимка: Валерия Скорич / БТА

Елизавета Марчева спечели първо място във всеукраинската олимпиада по български език и литература. Девойката е завършила тази година Болградската гимназия "Г. С. Раковски" със златен медал. Тя получи грамота за успешното си участие на церемонията по откриване на новата учебна година в гимназията, предаде БТА. Този успех е още един повод за гордост на Болградската гимназия, която продължава да възпитава ученици, успешно реализиращи се по целия свят. 

Престижната награда осигурява на Елизавета Марчева правото на прием без изпити в избран от нея университет в България. Момичето обаче реши да заложи на специалността "Дентална медицина", която не попада в обхвата на привилегирования прием. След като успешно се справи с приемните изпити, девойката вече е студентка първи курс на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна.

Вижте също:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години..

публикувано на 08.07.24 в 08:25

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното..

публикувано на 07.07.24 в 16:27

Български ученици в Италия пресъздадоха във филм историята на лечителя Иван Раев

Възпитаници на Българското училище “АзБуки” в Рим и Колеферо разказаха във филм историята на билкаря Иван Раев (1876-1938 г.), съобщи директорката на учебното заведение Мариола Георгиева. “Билкарят Иван Раев” е създаден в рамките на националната..

публикувано на 07.07.24 в 09:40