Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизавета Марчева е победителка във всеукраинската олимпиада по български език

Снимка: Валерия Скорич / БТА

Елизавета Марчева спечели първо място във всеукраинската олимпиада по български език и литература. Девойката е завършила тази година Болградската гимназия "Г. С. Раковски" със златен медал. Тя получи грамота за успешното си участие на церемонията по откриване на новата учебна година в гимназията, предаде БТА. Този успех е още един повод за гордост на Болградската гимназия, която продължава да възпитава ученици, успешно реализиращи се по целия свят. 

Престижната награда осигурява на Елизавета Марчева правото на прием без изпити в избран от нея университет в България. Момичето обаче реши да заложи на специалността "Дентална медицина", която не попада в обхвата на привилегирования прием. След като успешно се справи с приемните изпити, девойката вече е студентка първи курс на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна.

Вижте също:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05

Много голям интерес имаше към организираните от България медицински прегледи в Кукъс

Безплатните мултидисциплинарни прегледи, направени от български и албански медицински екипи в Кукъс привлякоха над 300 души в последните два дни на юни. Прегледите бяха отразени от основни албански медии, сред които Албанското радио и телевизия...

публикувано на 01.07.24 в 16:50
с. Големо Острени, Албания

Над 7 хиляди са българите в Албания

Българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени. Това става ясно от съобщение на Националния статистически институт INSTAT, цитирано от БГНЕС. Резултатите от предброяването поставят  българите на четвърто място по численост..

публикувано на 28.06.24 в 17:16