Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков плува 108 км без прекъсване в Дунава

Цанко Цанков
Снимка: Facebook / Tsanko Tsankov

Цанко Цанков стана първият плувец, преодолял дистанция над 100 км в река Дунав.

Цанко Цанков успя! 108 километра и 250 метра в река Дунав - 18 часа, 12 минути и 32 секунди! Без да спира, нон стоп плуване! Герой!”, съобщи добрата новина неговият треньор Николай Илиев.

Плувецът започва маратонското си начинание в Деня на Съединението в 3,17 ч. в покрайнините на Видин и финишира в 21,31 ч. на кораба “Радецки” в Козлодуй. Участието му е по правилата на Световната асоциация в открити води WOWSA и под тяхно администриране, съобщиха преди плуването от агенцията на Цанко Цанков Iliev Sport Agency.

Плувният маратонец Цанко Цанков с номинация за “Мъж на годината” от WOWSA

Цанко Цанков – световният плувен рекордьор с несломим дух

На церемония на откритата сцена пред Художествената галерия във Видин зам.-кметът на града Борислава Борисова днес връчи на Цанко Цанков и на треньора му Николай Илиев почетни грамоти и плакети “за неуморния труд, храброст и кураж при постигането на историческия успех”. Тя им пожела винаги да носят смелостта в сърцето си, да вдъхновяват децата на Видин и да прославят България по света.

Цанко Цанков е първият българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка (през Гибралтарския проток) и световен шампион по плуване в ледени води, припомня БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев очаква ЦИК да контролира изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс

“ Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс .” Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево, където участва в тържеството по повод 60-годишнината от обявяването на града. “ Тук не става..

публикувано на 07.09.24 в 12:49
Радан Кънев

Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар

“ Очакването е Урсула фон дер Лайен да избере жена като кандидатура от България за еврокомисар основно заради силно нарушения баланс на половете в очаквания нов състав на Европейската комисия .” Тази прогноза направи пред бТВ евродепутатът Радан Кънев..

публикувано на 07.09.24 в 11:35
Рая Назарян, Румен Радев и Димитър Главчев

От пловдивския площад “Съединение” Румен Радев призова да се разделим с беззаконието и страха

С тържествена заря-проверка в Пловдив завърши честването на 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. “ Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите..

публикувано на 07.09.24 в 09:08