Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков плува 108 км без прекъсване в Дунава

Цанко Цанков
Снимка: Facebook / Tsanko Tsankov

Цанко Цанков стана първият плувец, преодолял дистанция над 100 км в река Дунав.

Цанко Цанков успя! 108 километра и 250 метра в река Дунав - 18 часа, 12 минути и 32 секунди! Без да спира, нон стоп плуване! Герой!”, съобщи добрата новина неговият треньор Николай Илиев.

Плувецът започва маратонското си начинание в Деня на Съединението в 3,17 ч. в покрайнините на Видин и финишира в 21,31 ч. на кораба “Радецки” в Козлодуй. Участието му е по правилата на Световната асоциация в открити води WOWSA и под тяхно администриране, съобщиха преди плуването от агенцията на Цанко Цанков Iliev Sport Agency.

Плувният маратонец Цанко Цанков с номинация за “Мъж на годината” от WOWSA

Цанко Цанков – световният плувен рекордьор с несломим дух

На церемония на откритата сцена пред Художествената галерия във Видин зам.-кметът на града Борислава Борисова днес връчи на Цанко Цанков и на треньора му Николай Илиев почетни грамоти и плакети “за неуморния труд, храброст и кураж при постигането на историческия успех”. Тя им пожела винаги да носят смелостта в сърцето си, да вдъхновяват децата на Видин и да прославят България по света.

Цанко Цанков е първият българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка (през Гибралтарския проток) и световен шампион по плуване в ледени води, припомня БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ди Велт" определя София като алтернатива на Париж и Лондон

София не е сред най-посещаваните европейски столици. А има какво да предложи – градът е модерен, запазвайки чара на миналото. Българската столица е добра алтернатива на Париж и Лондон, съобщава българското издание на Дойче Веле като цитира немския..

публикувано на 03.09.24 в 13:44

Напусна ни журналистът Иван Гарелов

На 81-годишна възраст почина известният журналист и международник Иван Гарелов. Телевизионният водещ и автор на знакови обзорно-политически предавания е починал тази сутрин в неврореанимацията на болницата за спешно лечение "Пирогов ". Той беше..

публикувано на 03.09.24 в 10:52
Министърът на вътрешните работи Атанас Илков се срещна с посланика на Р Турция в България Н.Пр. Мехмет Саит Уянък

България и Турция отчитат 70% намаление на миграционния натиск

В резултат от засиления диалог и действията на компетентните органи на България и Турция е отчетено намаление с над 70% на миграционния натиск, съобщи пресцентърът на МВнР. В информацията се посочва, че служебният министър на вътрешните работи..

публикувано на 03.09.24 в 10:22