Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Илхан Кючюк се усъмни, че Делян Пеевски е член на ДПС

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Илхан Кючюк, който застана на страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, постави под съмнение членството в партията на оглавилия другото крило Делян Пеевски.

Всички знаехме, че г-н Пеевски през годините е от гражданската квота на ДПС. Досега не съм видял неговите членствени отношения – някъде да е декларирал, че е член в местна организация”, заяви евродепутатът пред БНР. По думите му, много фалшификации са се случили в последно време в ДПС и това е една от тях.

Коалициите на Пеевски и на Доган не представиха исканите от ЦИК документи

По повод изискването на ЦИК двете крила на партията, които заявиха желанието си да се явят на предстоящите избори в коалиции, да представят документи, доказващи, че ДПС не е част от техния състав, Илхан Кючюк коментира: “Всички процесуални действия, които трябва да бъдат извършени, ще бъдат осъществени. Абсурдно е един административен орган да не регистрира политическа сила, зад която стоят 400 хил. български гласоподаватели.”

Очаква се коалиция “Демокрация, права и свободи – ДПС” днес да подаде жалба във Върховния административен съд, в която да възрази срещу указанията на избирателната комисия. Илхан Кючюк обаче изказа опасения, че на съда може да е оказано влияние. “Не ми се иска да вярвам, че върховният съд може да е пленен до такава степен, но, за съжаление, имам лошо предчувствие, слушайки аватарите на Пеевски”, изтъкна евродепутатът. Той каза още, че Ахмед Доган ще има съществена роля в предстоящата предизборна кампания.

По-късно стана ясно, че коалицията около почетния председател е оттеглила жалбата си от ВАС. Въпреки това съдът ще се произнесе по нея в тридневен срок, съобщиха от институцията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Регистрацията за изборите на 27 октомври е в ход

От 2 до 11 септември включително Централната избирателна комисия приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври. След изтичането на срока ще стане ясно и кои са..

обновено на 02.09.24 в 13:15
Корнелия Нинова

БСП изключи лидера си в оставка Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП изключи лидера в оставка Корнелия Нинова заедно с още трима досегашни членове на партията - Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Решението е взето със 105 гласа “за”, 16 “против” и 4 “въздържали се”...

публикувано на 01.09.24 в 16:27
Кирил Петков

Кирил Петков отрече евентуално разцепление в коалицията ПП-ДБ

“ Мили мои медийни бухалки, платени анализатори, корумпирани души, умрели от страх, няма как да ви се сбъдне тази мечта за разделение в нашите редици .” С това обръщение във фейсбук страницата си съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил..

публикувано на 01.09.24 в 14:07