Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – повече млада, отколкото древна в очите на чуждестранните туристи

Снимка: Facebook /5MinutiSofia

"Света София" – църквата, от която идва днешното име на българската столица, обикновено остава в сянката на катедралния храм "Александър Невски". Той се извисява в центъра на едноименния площад и с бялата си фасада, блестящите си златно-зелени кубета, красивата въздушна архитектура отвлича вниманието от по-малкия храм "Света София", изграден от червени тухли и сгушен встрани от площада. Но и двете сгради по своему са символ на българската столица и на 17 септември ще отбележат празника на София. В този ден православната църква почита мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София, а от 1992 година, с решение на Столичния общински съвет, е и Ден на столицата.

"Чуждестранните туристи, дошли за първи път в столицата, най-силно се впечатляват от катедралата "Александър Невски", сградата на бившата софийска Централна минерална баня и Народния театър" – разказва Никола, един от екскурзоводите на безплатната пешеходна обиколка на София Free Sofia Tour, пред Радио България.

Сградата на Централната минерална баня
Джей от Лондон обаче е по-впечатлен от джамията, синагогата и църквата "Света Неделя", особено след изпълнения с драматизъм разказ на екскурзовода Йоан за комунистическия атентат в църквата през 1925 г. Британецът е за втори път в България.

"Като дойдох, не знаех почти нищо, научих за България от един колега. Аз обичам да пътувам, затова реших да дойда." И понеже му е харесало, решил да повтори. Но любимият му град засега е Пловдив.

Алуция от Братислава е използвала командировка в България, за да остане през уикенда да разгледа столицата. За първи път е тук, но впечатленията ѝ от столицата засега се ограничават до... един от сувенирните магазини, от които си е купила продукти с розово масло.

Ларгото и сградата на Народното събрание
Хърватката Мартина определено харесва храната в България и смята, че Ларгото и особено новата сграда на парламента прилича малко на парламента в Хавана. Тя забелязва прилики и в останалите от комунизма панелни блокове и дори показва снимки на същите от кубинската столица.

"София има едновременно традиции, красива архитектура – сградите много ми харесват, в тях има история. Храната е прекрасна. Може би малко ми напомня и на Сараево. София е красив град с много култура. Прекрасен е!" – казва Мартина.  

Ротондата „Свети Георги“
За двойка млади американци обаче столицата е изненадващо съвременна:

"Градът е по-модерен от очакванията ми. Мисля, че очаквах архитектурата да е по-старинна" – казва Бритни от Калифорния.

Бритни и Дейвид са младоженци, които са решили да посетят София по време на медения си месец. Без предварителна подготовка, без да знаят каквото и да е за България. Тук са по една единствена причина – концертът на Андреа Бочели. "Пристигнахме предната нощ, така че почти нищо не сме видели от София, бяхме в Рим и Флоренция и сега сме тук."

Народният театър „Иван Вазов“
Германецът Александър е силно развеселен от статуята на Цар Самуил в близост до "Света София", особено след като научава историята за светещите очи и популярното име на статуята "Вампирът". Той, както и останалите туристи в групата, не е знаел много за София преди сегашното си пътуване.

"Знаех, че България е бивша комунистическа държава и по време на Втората световна война е била на страната на Германия. Но нямах представа какво е положението сега в България и столицата."

Туристическата обиколка на Free Sofia Tour съвсем логично завършва пред базиликата "Света София", откъдето се открива гледка към храм-паметника "Александър Невски". Повечето туристи се отправят за снимки пред катедралата.


"Хората в 99% от случаите са приятно изненадани от София, те обикновено нямат никакви очаквания и си тръгват с много хубави впечатления – обобщава гидът Никола. – Това е за мен най-хубавата професия, защото ние сме един вид посланици на нашата страна. Освен всичко останало, се срещаме с хора от цял свят, което и нас самите ни обогатява изключително много."

Снимки: Елизабет Радкова, Ани Петрова - БНР, Владимир Петков, Free Sofia Tour, Facebook/5MinutiSofia


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10