Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха Атанас и Любомир Далчеви с паметна плоча в Солун

Снимка: БТА

Паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА) и Генералното консулство на България в града. "България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията. 

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности, посочи Антон Марков, генерален консул на България в Солун. Те са важни не само за историята на България, но и на Гърция, изтъкна дипломатът.

"Атанас и Любомир Далчеви изживяха своя живот честно и като добри хора, както и предани към двете изкуства – поезията и скулптурата и изобразителното изкуство", отбеляза на церемонията Виктория Далчева, дъщеря на поета Атанас Далчев.

"Балканският творец, преди да бъде опознат от света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи", каза проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет. "В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви", припомни ученият, който е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С изложба в Букурещ ще отбележат два века от издаването там на Рибния буквар

Изложба "Петър Берон. 200 години от първото издание на "Рибния буквар"", първия модерен български буквар, отпечатан в Брашов през 1824 г., ще бъде открита на 17 септември от 18:00 ч. в Стъкления купол на библиотеката на Румънската академия, предаде за..

публикувано на 17.09.24 в 11:06

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46