Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха Атанас и Любомир Далчеви с паметна плоча в Солун

Снимка: БТА

Паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА) и Генералното консулство на България в града. "България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията. 

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности, посочи Антон Марков, генерален консул на България в Солун. Те са важни не само за историята на България, но и на Гърция, изтъкна дипломатът.

"Атанас и Любомир Далчеви изживяха своя живот честно и като добри хора, както и предани към двете изкуства – поезията и скулптурата и изобразителното изкуство", отбеляза на церемонията Виктория Далчева, дъщеря на поета Атанас Далчев.

"Балканският творец, преди да бъде опознат от света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи", каза проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет. "В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви", припомни ученият, който е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите продължават, по върховете ще превали и сняг

През нощта  над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее; по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне..

публикувано на 16.09.24 в 19:05

България днес - 16 септември 2024 г.

В „България днес“ на 16 септември слушайте з а първия учебен ден в България и в българските неделни училища зад граница. От историка Веселин Лазаров узнаваме защо датата  15 септември е избрана за начало на учебната година в България. А Дарина..

публикувано на 16.09.24 в 19:00

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49