Винената култура в България преживява подем. Все повече места и събития привличат любители на виното и засилват интереса към винения туризъм. През 2024 г. значително е нараснало търсенето на винени дегустации, като резервациите за почивните дни около Коледа и Нова година са започнали още през есента, научаваме от енолога Красимира Кодукова от една от най-популярните платформи за винен туризъм у нас. Хората вече са по-добре информирани, те търсят качествени вина и автентични преживявания, свързани с посещение на изби в съчетание с гастрономия и опознаване на местните традиции и забележителности.
В зимните месеци дегустациите на плътни и отлежали вина в уютни изби, често консумирани с традиционни ястия, създават топла и запомняща се атмосфера. Оказва се, че най-печеливша през този сезон е комбинацията вино и спа. "Точно през зимния период са най-актуални местата, които предлагат вино и спа, заедно с релакс и приключения. Зимните пейзажи и студът предразполагат да отидеш някъде, да се сгрееш хубаво със спа процедури, да опознаеш местното вино и да празнуваш с него"- казва Красимира Кодукова и допълва:
"В България има около 10 такива дестинации, в които винарска изба, която произвежда вино от собствените си лозови масиви, предлага настаняване, плюс спа процедури. Някои от тези дестинации се намират в райони с минерални води, както е в Сандански, например. Други не могат да се възползват от минерални води, но пък предлагат допълнителни преживявания. Например в Гоце Делчев има прекрасно място, където може да съчетаете посещението на изба с дегустационна зала и страхотен ресторант, със спа процедури с екстракт от гроздови семки.
Така че и да не сте чак такива ценители на виното, другите приключения ще ви привлекат и така ще опознаете местните винарски традиции. В Трявна също има хубава дестинация за вино и спа със собствена изба и хотелска част с по-високи звезди и спа басейни с процедури. Подобни преживявания, макар и не толкова луксозни, предлага винарна в село Главан в Южен Сакар и други в цялата страна."
Но виненият туризъм не е само вино, спа и настаняване. Близостта на винарната до културни и исторически забележителности я прави по-предпочитана дестинация в сравнение с тези, които предлагат само вино или вино и спа, твърди Красимира Кодукова.
"В България има над 350 винарски изби и със сигурност поне 150 от тях произвеждат много качествени вина, които могат да се конкурират със чуждестранните. Имаме над 100 изби, които разполагат с дегустационни зали или предлагат, макар и без настаняване, дегустации. Тези изби са целогодишно отворени за туристи с предварителна резервация. Едно от нещата, които правят впечатление, е, че за разлика от по-развитите страни в областта на винения туризъм, в България при посещение на винарска изба често посрещането и въвличането в цялото винено преживяване се осъществяват от самия собственик или технолог.
Личното отношение към посетителите показва, че те не ги възприемат като обикновени клиенти, а като лични гости. Това качество се оценява високо от много чуждестранни туристи, които изпращаме на винени приключения в България" – споделя Красимира Кодукова пред Радио България.
Още по темата:
В наши дни в пристанището на Поморие са пуснали котва предимно яхти, а старите дървени рибарски лодки са заменени с модерни, снабдени с мощен двигател съдове. Традиционният поминък на черноморското ни градче, свързан с риболова е напът да изчезне,..
Кой казва, че българите сме намръщени и черногледи хора? Разходете се из софийските коледни базари и ще останете с коренно различно впечатление. Празничните украси, музиката, въртележките и сергиите, преливащи от лакомства иръчно изработени..
През 2009 г. една държавна компания в Шанхай пуска на пазара кисело мляко с марка "Мусилиян", както наричат село Момчиловци в Китай. Появата на нашенския продукт е придружена от мащабна рекламна кампания и името на родопското село бързо..