Слушайте!

87 години говорим на вашия език

През 2023 година отбелязваме 87 години от първите предавания за чужбина на Българското национално радио. 

Всичко започва на 16 февруари 1936. Година след като българското радио официално стартира своята програма, в ефира се появява първообразът на Радио България. Денят е неделен и цялата утринна програма на Радио София за първи път прозвучава в Европа, в Северна Африка и Северна Америка.

Днес, 87 години по-късно, Радио България продължава да разказва на света за страната ни на английски, немски, френски, испански, руски, сръбски, гръцки, албански, турски и български език.

В специалната ни рубрика ще откриете любопитни подробности от историята на Радио България, ще чуете много от златните му гласове, както и спомените на колегите, посветили се на каузата „Радио България“.

Милен Белчев: „Силата на Радио България е в колективния дух“

В настоящата година Радио България отбелязва 85 лета от своето създаване. И до днес то има специално място в България като единствената медия, която разпространява информация за страната на 10 езика. Дълги години в преддигиталната епоха..

публикувано на 28.02.21 в 08:10

Силвия Николова: Слушатели в чужбина създаваха клубове „Радио България“

Българската редакция на Радио България е онази, която заедно с репортерите от някогашната Централна информационна служба, дълги години е отговорна за създаването на значителна част от материалите, служещи като визитна картичка за страната ни пред..

публикувано на 19.02.21 в 14:26

Радио България и превратностите на времето

Различните исторически периоди от развитието на страната ни поставят ред изпитания пред излъчванията за чужбина на Българското национално радио, известни под името „Радио България“. В своя първообраз, Радио България се появява на 16 февруари 1936 година..

публикувано на 16.02.21 в 09:05

Първите български радио излъчвания за чужбина – експеримент на ентусиасти

„Виждайки, че в света вече се развиват предавания на къси вълни, група български техници-ентусиасти вземат решение да построят късовълнов предавател с експериментална цел и да излъчат емисия на български език за чужбина. Първоначално били наказани за..

публикувано на 16.02.21 в 08:10

Радио България на 85 години

На 25 януари 1935 г. цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването става държавна собственост, а няколко месеца след това се ражда идеята Радио София да подготвя емисии на различни езици. Така на 16 февруари 1936 г. прозвучават първите..

публикувано на 16.02.21 в 07:05

Радио България с три номинации за наградите „Сирак Скитник“

В навечерието на Световния ден на радиото и телевизията, Българското национално радио обявява годишните награди „Сирак Скитник“ – на името на първия директор на институцията. Тази година многоезичната програма на националната медия – Радио България, е..

публикувано на 12.02.21 в 07:05