Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето роми от Гърмен вече имат желание за преместване

Снимка: интернет

От тази сутрин почти всички семейства от квартал "Кремиковци“ в Гърмен са съгласни да попълнят  имотни декларации и  заявления да бъдат преместени във временни жилища. Готовност за подновяване на процедурата декларира и кметът на общината Минка Капитанова :

Ние отново ще ги призовем, да дойдат тук на място. Ако трябва ще отидем и там отново. Ако сега са се вразумили, ще се търси вариант. Нека тези неща да не се поставят на етническа основа и да не се политизират, както са били използвани в годините назад.

Пасторът в ромския квартал в Гърмен Иван Айдаров заяви, че е имал уговорка с институциите да овладее недоволството в махалата срещу запазване на къщата му от събаряне:

Обаче, след като моята къща е паднала вече - не ме интересува за никой! Кой, какво иска да направи - те нямаха ми уважението органите, властите... . 

Младото семейство, в което има бебе на 17 дни и дете със стопроцентова инвалидност, е прекарало първата си нощ под открито небе, след като вчера къщата им бе съборена.

Междувременно министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че е сезирала прокуратурата за регистрацията на ромите в Гърмен на нерегулиран имот. Тя подчерта, че отговорността за изграждането на незаконнните постройки е на предишния кмет Ахмед Башев. Регионалният министър припомни, че има решение на съда за събаряне на незаконните сгради.

 2011 година се променя Законът за гражданската регистрация, когато решението отива изцяло в правомощията на всеки един от кметовете. И тогава виждаме втория "бум", който прави Община Гърмен, отново тогавашният кмет, и издава 400 допълнителни нови регистрации по настоящ и постоянен адрес на всички тези, живеещи там. И в същия момент не предприема абсолютно никакви мерки, отново на нерегулиран имот. И по този повод съм сезирала прокуратурата за тези проблеми и са разпоредени две проверки - едната на ВАП, а другата на ВКП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ромите в Гърмен сами бутнаха две незаконни къщи

Семействата от двете незаконни къщи в Гърмен, набелязани за разрушаване днес, са започнали сами да ги събарят, за да избегнат разходи и глоби. Те са платили 200 лева за багер, който да събори постройките, иначе е трябвало да платят 9000 лева глоба за..

обновено на 08.09.15 в 10:10