Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българка преобръща съдби в Лондон

Гергана Аргирова
Снимка: Личен архив

Гергана Аргирова създаде в Лондон музикална школа за деца и младежи с аутизъм. С проекта си пианистката преобръща живота и съдбата на много хора.

Ето и визитката на младата жена, която има смелостта да опитва да промени света. Тя е от пловдивското село Катуница. Завършила е Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” в Пловдив със специалност пиано. След това е приета в частен университет в Денвър (Колорадо) с пълна стипендия и така заминава за Америка да продължи образованието си. Там я приемат в програма за студенти със специален талант и отличен успех. След дипломирането  университетът ѝ предлага пълна стипендия за магистър. Чрез програмата за обмяна на студенти Гергана е живяла и в Милано, Италия, където събира допълнително опит. Завършва успешно и заминава за Лондон. Скоро създава музикалната школа, която бързо привлича още хора и се разраства.

През 2018 г. Гери печели награда за малък бизнес на годината във Великобритания, а в момента е сред финалистите на българските бизнес награди в две категории - ''Вдъхновяваща личност/бизнес на годината'' и ''Новаторство''.

В Школата "Лондон Мюзик Бокс" се обучават хора от различни възрасти, но тя е уникална с това, че приема деца и младежи с аутизъм. Чуйте интервю на Сълза Стаменова с Гергана Аргирова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Майсторът на баклава

Точни пропорции в тестото, правилно сушене и печене, прецизно сиропиране и подходящите ядки в красиво оформена и наредена баклава.Това е най-общо тайната на сиропирания сладкиш, достоен за златен медал в състезание. Шедьовърът е на 68-годишната Асие Насуфова, обявена за майстор на баклавата за 2022 година в кулинарно състезание в кубратското село..

публикувано на 14.08.22 в 12:10
Калина Боянова (с униформата) и Десислава Петрова

Талантливи, можещи и красиви

Денят на Военноморските сили честваме днес. Празникът се отбелязва във втората неделя на август. Той е утвърден през 1956 г. с указ на Президиума на Народното събрание и заповед на министъра на отбраната. Тази година се навършват и 143 г. от основаването в Русе на Дунавската флотилия, с което се поставят основите на военния флот на България...

публикувано на 14.08.22 в 10:39

Ръка за ръка с изкуството

Нова творческа програма подготвят фолклорните колективи на шуменското Народно читалище “Пробуда“. Освен разучаването на нови танци и песни, ще бъдат изработени инструментали, ще бъде създаден и филм за традициите по Еньовден. Всичко това става с финансиране от Министерството на културата по проекта на шуменското читалище "С изкуството ръка за..

публикувано на 14.08.22 в 08:56

Предимствата на водната аеробика

Ако ви е невъзможно да стигнете до морето, защото през лятото е пренаситено с много плажуващи, то може да се занимавате целогодишно с водна гимнастика. От известно време в шуменския военен факултет се провеждат едночасови тренировки по водна аеробика. "Упражненията, изпълнявани във вода, не натоварват ставите и балансират организма" –..

публикувано на 12.08.22 в 15:47

Светът се събира във Велики Преслав

12 август е обявен за Международен ден на младежта през 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН. По този повод в целия свят се организират различни инициативи, с които да се подчертае значението на младите хора в обществения живот. Във Велики Преслав ще отбележат празника с изграждане на стена за рисуване и „езиково“ кафене, в което..

публикувано на 12.08.22 в 14:08

По пътя на боклука

След като община Шумен се отказа да изгражда завод за преработка на отпадъци, беше обявена обществена поръчка за фирма, която да вози боклука на Шумен. Според заданието, се търси фирма, която да взема и преработва целия отпадък на общината – 26 000 тона битов и 1 500 тона растителен. Пределната цена, която общината е готова да..

публикувано на 12.08.22 в 13:23
Данчо Колев вече е производител на домати

Изчезва един поминък

Прочутото със сладките си дини село Салманово вече не е производител на дини, износител на сладкия плод навсякъде в страната, а вече е вносител. Както се шегува кметът на селото Йордан Киров , в Салманово вече се продават дини от Хасково. Останали са двама производители, но и те свиват площите, защото до тях не достига поливна вода. Няколко..

публикувано на 12.08.22 в 09:12