Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Днес" - между пандемията и историята

Снимка: iStock

В информационното предаване "Днес" на Радио Шумен на 10 ноември от 13 до 17 часа може да проследите:

Докъде стигна идеята на д-р Милен Чолаков във всички областни градове да бъдат изградени центрове за преливане на кръвна плазма търси Катерина Петрова;

- Доброволци, преболедували COVID-19, ще могат да даряват кръвна плазма в Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна. С д-р Жанина Йорданова, директор на Кръводарителния център във Варна разговаря Мина Денева;

- Недостиг на лекарства се чувства в аптечната мрежа. При отпускането на антибиотици цари хаос, според председателя на регионалната фармацевтична колегия в Силистра. В Търговище лекари изпращат рецепти по Вайбър, защото хората не могат да посетят личния си лекар. По темата работи Здравка Русева;

- От 14:30 часа е редовната ни радиоборса, с вашите кратки обяви и оферти;

- Тютюнопроизводители не са съгласни с новата схема за преходна национална помощ. Досега референтният период, за който стопаните получаваха тази помощ, бе за 2007-2009 г., а сега новата референтна година е предложено да бъде 2018 г. Това обаче ще ощети дребните и средни производители, тъй като преди 2 години повечето от тях не са били включени в регистъра на тютюнопроизводителите. Готови са да излязат на протести, коментират председателят на сдружение „Басма“ Иван Сабахлъков и представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България. С тях разговаря Айше Лятиф;

- Достатъчна дистанция ли са 31 години, за да можем без субективизъм да се обърнем към датата 10 ноември? Можем ли да оценим станалото тогава, без да влезем в капана на разделението и омразата на обществото, коментира историкът Николай Русев.

Водещ на "Днес" във вторник е Антоний Димов. Музикални редактори са Диана Лазарова и Драгомир Симеонов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оттука започва първи март

В понеделник сутрин – на старта на новата седмица от новия месец, добро утро да си кажем заедно в ефира на Радио Шумен и предаването „Оттука започва денят“. Ще посрещнем Баба Марта, ще си пожелаем да сме здрави и какво още – ще разберете кога ще отвори за посетители зоокътът в Шумен, фондацията „Нов старт за животните в нужда“ в Търговище предлага..

публикувано на 26.02.21 в 15:39

От 4 до 6 часа с предаването ,,По първи петли"

Бъдете в петък с предаването ,,По първи петли“ още в 4 часа през нощта. То се излъчва от студио едно на Радио Шумен по програма ,,Хоризонт“. Екипът, който   ще е с вас в първите часове на новия ден: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор Данаил Денчев. До 6 часа на 26 февруари – много музика и интересни събеседници! Да..

публикувано на 25.02.21 в 15:31

Приятна неделна вечер с ,,Денят на совите"

  Идва време, когато вместо да добавяш, започваш да отнемаш. Какво премахвате от живота си с времето? Това ще е една от темите в предаването ,,Денят на совите“ в неделя вечер. В късната рубрика ще ви предложим репортаж от инициативата ,,Арт и вино“ в Шумен. Чуйте как най-добре се разпуска след напрегнато ежедневие, как някой хора обичат да..

публикувано на 25.02.21 в 15:24

Оттука започва 25 февруари

В четвъртък сутрин в „Оттука започва денят“ще разберем защо горивата отново тръгнаха нагоре. Ще ви кажем още върху какво ще дискутират общинските съветници от редица градове в Североизтока, 25 февруари се очертава като ден за общински сесии, администрацията в Русе започва срещи с всички домоуправители за изготвяне на технически паспорти на..

публикувано на 24.02.21 в 15:31

Сряда с "Оттука започва денят"

И тази сряда ви каним да бъдете с Радио Шумен и „Оттука започва денят“. Защо се налага да бъдат сменени кошчетата за отпадъци в района на кея в Русе? Какъв е пътят до класната стая и какво мотивира учителите да преподават? С какво постановката „Косвени щети“ на режисьора Максима Боева спечели любовта на зрителите? Отговорите на тези въпроси ще..

публикувано на 23.02.21 в 17:25

"Денят на совите" в понеделник вечер

В „Денят на совите“ тази вечер ще говорим за забавленията, обръщаме гръб на проблемите след 22 часа, за да ви попитаме как се забавлявате, а ние пък ще ви разкажем как се забавляват едни деца от Разград – те са от училището „Васил Левски“ и се запознават с игрите от миналото, така децата на 21 век се връщат с игрите в 19 век. Но преди това ще направим..

публикувано на 22.02.21 в 18:36

С ,,Оттука започва денят" и във вторник

  Започнете и 23-я ден от февруари с Радио Шумен. Добро утро във вторник ще ви пожелае   екипът на предаването ,,Оттука започва денят“. От седем до десет часа с вас ще са: Жулиета Герова – водещ, звукорежисьор и музикален редактор – Пламена Бръчкова. Както винаги – актуална информация и много музика. Може да ни слушате и онлайн от сайта на..

публикувано на 22.02.21 в 15:16