Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Напрежение в социалните домове

Снимка: Радио Шумен

63 процента от работещите в Дома за стари хора в Шумен са ваксинирани срещу COVID-19. При служителите в Дома за мъже в Лозево процентът е едва 27. Зелени сертификати  имат и над 40 процента от хората в  Центровете за настаняване от семеен тип. Това каза заместник- кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова. 

„Има напрежение между ваксинирани и неваксинирани, защото графиците на работещите в Домовете се съобразяват с валидността на бързите тестове, която е 48 часа“, каза д-р Маркова.

Процентът на ваксинираните през последните дни се увеличава, поясни тя. В момента се уточнява броят на служителите от община Шумен, които имат  зелен сетфикат. Според информацията от Министерство на здравеопазването, на следващ етап се очаква да има такова изискване и към служителите, които работят с граждани.

Чуйте интервюто на Мина Денева с д-р Светлана Маркова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Рибар къща храни

"За риба в Тутракан" – така се казва документалният филм, който ни представя Историческият Музей в Тутракан. В навечерието на Никулден, видеото разказва любопитни факти за риболова и живота на хората, чийто поминък е свързан с Дунав. Идеята е на уредника в тутраканския музей Цанка Монева, а оператор е един от нейните колеги. Сред главните..

публикувано на 04.12.21 в 10:10

Философът- планинар

Вече 40 години Атанас Атанасов е учител. Преподава философия в Профилираната природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен. Освен заради призванието си да работи с деца, учениците го обичат и защото години наред той им организира екскурзионни летувания сред българската природа. Заедно преживяват емоциите да са със сродни души в..

публикувано на 03.12.21 в 15:47

Ден на специалните хора

3 декември е Международен ден на хората с увреждания. Той е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Целта е тези хора да бъдат приемани като равнопоставени в обществото. Много неща се промениха в България през последните години. Животът на инвалидите не е сред тях. Преобразихме отношението си само на думи и вече ги наричаме хора със..

публикувано на 03.12.21 в 09:21
Паламара

Дърва за огрев от "Паламара"

Продължава забавянето на доставките на дърва за огрев от Държавното ловно стопанство „Паламара“ за хората от общините Венец, Никола Козлево, Хитрино и Каолиново. Кога ще бъдат доставени заявените количества дърва по селата Радио Шумен пита още от септември. Тогавашният директор на стопанството Гюнай Кадиров ни убеждаваше, че снабдяването на..

публикувано на 03.12.21 в 09:11

Да спасим семейство в беда

Майка с четири деца живее в крайна бедност в полусрутена постройка в Тутракан. Местни граждани започват инициатива, за да осигурят дом за жената и нейните деца. Хората са разтревожени за оцеляването на семейството и отправят молба към всеки, който може да помогне. В благородната кауза се включва и местната власт. Разкрита е и дарителска..

публикувано на 02.12.21 в 16:41

Шахматен турнир за незрящи шампиони

Спортният клуб за хора със зрителни увреждания «Светлина» в Шумен е домакин на двудневен Регионален шахматен турнир за незрящи. Събитието е посветено на 15 години от създаването на клуба и 100 години Съюз на слепите в България. Той се провежда в навечерието на 3 декември - Международен ден на хората с увреждания. Сили мерят четири отбора - от..

публикувано на 02.12.21 в 16:21

Фойерверките – празник или проблем

В съвремието популярността на фойерверките става все по-голяма. Почти не остава личен или обществен празник без тях. Разнообразието им прави забавлението красиво и незабравимо, но не за това става дума. Не са малко проблемите, които създава безконтролното използване на фойерверките по повод или без. Чуйте репортаж на Жулиета Герова.

публикувано на 02.12.21 в 14:49
Подкасти от БНР