Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфа рисърч: ГЕРБ води пред ПП-ДБ

Около 40% активност на изборите за Народно събрание и около 35 на сто за членове на Европейския парламент. 

Това показва изследване на „Алфа Рисърч", направено между 25 април и 2 май сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. 

Върху решението на българите дали да отидат до урните на 9 юни влияние ще окажат три основни фактора – сгъстеният цикъл на провеждани избори през последните години, публичните скандали в страната преди, по време и след неосъществената ротация в управлението, и периодът от годината, за който е насрочен вотът. Това заяви социалогът от агенцията Боряна Димитрова. 

Ако изборите бяха днес, една четвърт от гласоподавателите биха избрали ГЕРБ – СДС, показват още резултатите от допитването. 17,5 на сто биха подкрепили „Продължаваме промяната – Демократична България“, между 14 и 15 на сто – ДПС и „Възраждане“. „БСП за България“ би получила 8,5 на сто от гласовете, а „Има такъв народ“ – малко над 5%.


По публикацията работи: Десислава Спирдонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборите на фокус

Изборите на 9 юни за депутати в Европейския парламент и за народни представители обсъдиха с кметовете на населени места в община Шумен по време на работна среща с кмета на Шумен проф. Христо Христов. Кметовете получиха инструкции за оформянето на изборните документи, за графиците за дежурство и сроковете по отделните изборни процедури...

публикувано на 29.05.24 в 16:02

Печати под охрана

Печатите за секционните избирателни комисии за предстоящия 2 в 1 вот на 9 юни пристигнаха в областната администрация в Русе при засилени мерки за сигурност. Доставени са общо 390 печата, които ще останат под денонощна полицейска охрана в институцията, докато бъдат раздадени на осемте общини от региона. Независимо от това, че..

публикувано на 29.05.24 в 15:20

Видеонаблюдение в реално време

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари..

публикувано на 29.05.24 в 13:17
Мая Манолова

платена публикация
Манолова към кмета на Шумен: Не посягайте на Онкоцентъра

За схема за незаконна смяна на управителя на Онкоцентъра в Шумен и отдаването под наем на части от лечебното заведение, сигнализира Мая Манолова - водач на листата в Шумен на Коалиция „Солидарна България“. На брифинг в града Манолова показа  как с докладна на кмета на Шумен проф. Христо Христов се иска незаконна смяна на управителя на Онкологичния..

публикувано на 29.05.24 в 09:48

16 подвижни урни в Шуменско

16 подвижни избирателни секции ще бъдат сформирани в Шуменска област за изборите на 9 юни за членове на Европейския парламент и за народни представители. Решението за разкриването им е публикувано в сайта на Районната избирателна комисия.  По четири подвижни урни ще има в общините Шумен и Върбица, две ще са те в община Върбица и по една в..

публикувано на 29.05.24 в 09:38

Резултатите от вота - в срок

Резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок, потвърдиха от Централната избирателна комисия. Говорителят на комисията Росица Матева посочи, че е възможно на секционните комисии да отнеме малко повече време да попълнят протоколите, но това няма да забави обработката. Членовете на секциите не бива да бързат, за да се избегне..

публикувано на 29.05.24 в 08:38

Търговище пред избори

4 демо машини за пробно гласуване във връзка с изборите на 9 юни днес бяха на разположение на жителите на община Търговище. Информационната кампания ще продължи в останалите търговищки общини в следващите дни по график.  През следващата седмица ще бъдат организирани обученията на хората, които ще бъдат ангажирани в секционните избирателни комисии на 9..

публикувано на 28.05.24 в 13:35