Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55

Снимка: Маркет Линкс

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април - 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, ползвайки се с подкрепата на 26% от избирателите.

ПП-ДБ е втора - със 17.7 на 100.

Трети са ДПС - с малко над 13% подкрепа. След тях са "Възраждане" с няколко стотни разлика, а БСП е на пето място - с 8%.

От "Маркет линкс" очакват 5-партиен парламент, защото според проучването "Има такъв народ" - с 3.2 на 100 от гласовете - ще остане под чертата.

Новосъздадената коалиция "Солидарна България" на Мая Манолова и Ваня Григорова ще получи под 2%, защото са влезли късно в предизборната битка. 

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще вкарат четирима, "Възраждане" - трима, ДПС - двама, толкова ще има и БСП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пристигнаха бюлетините в Разград

Пристигнаха бюлетините в областната управа в Разград за изборите две в едно тази неделя. Хартиените бюлетини за изборите за Народно събрание са 134 100, а за членовете на Европейския парламент – 109 000. Бюлетините са в охранявано от полицията помещение в Областната администрация до предаването им в общините. За всяка секционна..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Села без секции

Жителите на няколко антоновски села нямат избирателни секции. Причината е малкият брой хора в тези селища. Така и на изборите 2 в 1 на 9 юни те ще трябва да отидат до съседни села, за да упражнят своя вот, обясни секретарят на община Антоново Мехмед Мехмедов:  Той каза, че в Шишковица например има 19 избиратели, но в селото няма подходяща..

публикувано на 03.06.24 в 15:24
Ешреф Ешрефов

Ешрефов се отказа от изборите

Кметът на община Омуртаг Ешреф Ешрефов се отказа от участие в изборите за Народно събрание. Това става ясно от решение на Районната избирателна комисия в Търговище.  Ешрефов е обвиняем в участие в организирана престъпна група с цел извършване на престъпления по служба. Според прокуратурата част от същата престъпна група са още бащата и брата на кмета..

публикувано на 03.06.24 в 15:15

Първо обучение на СИК в Шумен

В рамките на три дни секционните избирателни комисии преминават обучение, в което се разясняват особеностите на изборния процес. Те са отразени в методическите указания на ЦИК, но практика е преди всеки избор да се обясняват отново правилата. Първото обучение в Шумен беше на 2 юни. Обучението започна с разясняване на противопожарните..

публикувано на 03.06.24 в 13:40

Плакати на спирката

Сигнал за нерегламентирано поставени агитационни материали на автобусна спирка на булевард „Цар Освободител“ в Търговище е разгледан от Районната избирателна комисия.  Установено е, че там наистина има разлепени плакати на политическа формация, а спирката не е от местата, на които това е разрешено.  Разпоредено е материалите да бъдат..

публикувано на 03.06.24 в 12:54

Акт за нарушение

Акт за нарушение ще бъде съставен на кандидати за народни представители от Разградския избирателен район. Това реши Районната избирателна комисия след сигнал, подаден в РИК.  Според сигнала, двама кандидат-депутати на една от коалициите, участваща в изборите на 9 юни, са се срещнали с представители на Капанския ансамбъл в работно време и в..

публикувано на 03.06.24 в 12:49
Община Шумен

Краен срок за подвижна урна

Крайният срок за хората с трайни увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия, изтича днес. Ако са пропуснали да го направят до 25 май, желаещите да ползват подвижните урни, могат да подадат заявление до общината в населеното място, където ще гласуват, ако там има образувана подвижна секция за вота 2 в 1 на 9 юни.  В Шуменска..

публикувано на 03.06.24 в 12:14