Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

38 000 ще гласуват в чужбина

Снимка: Ани Петрова

Общо над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина за изборите за Народно събрание. Това посочват от Централната избирателна комисия (ЦИК). 

В полунощ изтече крайният срок, в който българските граждани могат да подадат електронно заявление за гласуване извън страната ни. До края на седмицата ЦИК трябва да обяви и окончателния брой на държавите и секциите за гласуване в чужбина, съгласно обявените срокове от комисията. Срокът, в който ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на страната ни изпращат мотивирано предложение до ЦИК за образуване на избирателни секции извън страната, е 17 май. 

Най-много заявления за гласуване от чужбина са подадени от Турция. На второ място по брой са заявленията от Германия, следвани от Обединено кралство Великобритания, Северна Ирландия, Испания. С най-малък брой подадени заявления са САЩ.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, могат да гласуват на 9 юни във всяка избирателна секция извън България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз.


По публикацията работи: Миглена Стефанова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Акад. Николай Денков ще се срещне с граждани на Шумен днес

Той поздрави българите с празника на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Николай Денков  и кандидатите за народни представители на ПП-ДБ за региона ще се включат в шествието по повод 24-ти май от 10:00 часа от площад „Кристал“. От 12:00 часа акад. Денков ще разговаря с граждани на..

обновено на 24.05.24 в 09:19

Демо машина в общината

Машина за гласуване с демо версия е поставена във фоайето на общинска администрация в Силистра, съобщават от общината.  Демонстрациите се извършат от служители от отдел ГРАО. Машината ще е на разположение на гражданите до 27 май - понеделник, включително и през почивните дни.

публикувано на 23.05.24 в 14:43

700 души зад граница на вота

„Вероятно над 700 души ще бъдат командировани за организация на изборите в чужбина“. Това заяви заместник-министърът на външните работи Иван Кондов за организация на вота 2 в 1 на 9 юни. Той допълни, че страната ни има всички разрешения от държавите, където се изисква разрешителен режим за организиране на избори.  Избори зад граница се..

публикувано на 23.05.24 в 12:26

Дежурни в общините

Централната избирателна комисия е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24 и 25 май до 17:00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни.  На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в този случай..

публикувано на 23.05.24 в 11:56

По-малко политическа реклама

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда.   Малко над 587 000 лева са похарчили партиите за първите 10 дни на кампанията сега, за сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021, когато са били разходвани 863 000 лева...

публикувано на 22.05.24 в 16:08

Три партии в битка за второто място

Ако изборите за НС се провеждат днес, ГЕРБ ще има комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.8%). Това сочат данните от социологическо изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа",..

публикувано на 22.05.24 в 10:04

Пробно гласуване в Русе

Седем демо машини вече са доставени в Районнната избирателна комисия в Русе. С тях хората, които искат да гласуват, но не са уверени дали ще могат да се справят, ще могат пробно да упражнят правото си на вот.  Едното устройство е поставено във фоайето на пленарната зала на община Русе и ще работи всеки делничен ден от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 13,30..

публикувано на 22.05.24 в 08:39