Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kisha e Bojanës – një monument nën egjidën e UNESKO-s

Foto: arkiv

Në hartën gjeografike Bullgaria është shënuar si një shtet i vogël në pjesën lindore të Evropës, por në hartën e pasurisë kulturore dhe natyrore botërore, të përgatitur nga UNESKO-ja, do të shihni se ky territor i vogël është plot shigjeta të gjelbra. Shtatë prej tyre shënojnë monumentet e vjetra kulturore, të cilat janë nën mbrojtjen e UNESKO-s. Kisha e famshme e Bojanës, e cila ruan piktura unikale murale që nga viti 1259 është përfshirë në këtë listë në vitin 1979.

© Foto: arkiv

Ajo gjendet në fshatin Bojana, i cili sot është lagje e Sofjes. Në qoftë se keni qenë atje, nuk mund të mos keni ndier se ky është një vend special. Shumë njerëz thonë se atje ka energji pozitive dhe mbushen me emocione pozitive pasi e vizitojnë këtë vend. Për Mariana Hristova-Trifonova – shefe e filialit “Kisha e Bojanës” pranë Muzeut Historik Kombëtar, kjo nuk është vetëm punë, por diçka më tepër. “Unë dhe kisha jemi të lidhura – na tregon ajo. Fillova të punoj këtu menjëherë, pasi e mbarova universitetin. Kisha më dha shumë mua – vazhdon ajo. – Nuk do të harroj emocionin tim, që përjetova në vitin 1977. Në një zgavër muri në katin e sipërm u zbulua Psaltiri i Bojanës. Duke i parë pikturat murale çdo ditë, zbuloj detaje të reja. Çdo një herë përulem sinqerisht para veprës, e cila është fryt i një talenti të jashtëzakonshëm. Në këtë epokë të lashtë ai ka arritur të paraqesë në një mënyrë shumë realiste figura njerëzish, kafshë dhe sende. Ky krijues ka arritur të krijojë jo vetëm një vepër bullgare, por një vepër botërore.”

© Foto: Allbena Bezovska

Kisha e Bojanës është restauruar disa herë. Në vitin 1912 Jozef Bala – restauruesi austriak, bëri restaurimin e parë me këmbëngulje të mbretëreshës Eleonora, e shoqja e mbretit bullgar Ferdinand. Pas kësaj ka akoma disa etapa rimëkëmbjeje. Shumë piktorë të njohur bullgarë marrin pjesë në të. Nga viti 1976 deri në vitin 2008 kisha ishte mbyllur për vizituesit.

© Foto: arkiv


“Interesi ndaj kishës së Mesjetës u rrit gjatë disa viteve të fundit, vazhdon zonja Hristova. Është kureshtare se gjatë vitit 2011 kishte 4000 vizitues më shumë në krahasim me