MË THUAJ...

MË THUAJ...Rubrika “Më thuaj...” na takon me bullgarët nga afër dhe nga larg. Për titullin e saj janë përdorur radhët e para të himnit të emigrantëve – “Më thuaj o re e bardhë”, një vjershë eshkrimtarit, poetit dhe përkthyesit të njohur bullgar Ran Bosilek. Sot mbi 2 mln bullgarë janë diku në botë – ata jetojnë, punojnë, kujdesen për fëmijët e tyre dhe e “ndërtojnë” Bullgarinë e vet larg kufijve të saj. Tregimet dhe bisedimet me ta dhe për ta provokojnë mallëngjim dhe ndenja atdhedashëse, shkaktojnë nostalgji dhe trishtim për mëmëdheun...

Ekipi i Radio Bullgarisë e krijoi këtë rubrikë me shumë dashuri, duke menduar për bullgarët dhe kulturën bullgare larg atdheut... që të tregojë për gëzimet dhe vështirësitë, për sukseset dhe vendimet e rëndësishme në jetën e bashkatdhetarëve tanë në mbarë botën.

Do të gëzohemi në qoftë se ju i vazhdoni historitë e atyre me të cilat ju takojmë dhe për të cilët ju tregojmë!

Mund të na shkruani në postën tonë elektronike: radiobulgaria@bnr.bg

Violeta Egan dhe Nicole Gancheva Contreras  para bustit të Sirak Skitnik në Radion Kombëtare Bullgare

Bullgaria si një “destinacion veror” për fëmijët bullgarë të lindur jashtë shtetit

Për shumë fëmijë bullgarë të lindur jashtë shtetit që prej vitesh Bullgaria është e kthyer në një “destinacion veror”. Ata e frekuentojnë atdheun e prindërve kryesisht gjatë verës, në kohën e pushimeve. Violeta Egan dhe Nicole Gancheva Contreras..

botuar më 21-08-05 1.49.MD

Rumjana Pavllova nga SHBA: Qeveria e ardhshme duhet të ketë guximin për të eliminuar strukturat e korrupsionit

Koalicioni “Bullgaria Demokratike” është në vend të parë në votimin e bullgarëve në shtetin amerikan të Massachusetts me 278 vota. 733 janë fletët e votimit të hedhura në të katër qendrat e votimit atje, sipas informacionit të KQZ-së. Në vendin e..

botuar më 21-07-14 10.49.PD

Petër Todorov nga Franca: Një qeveri "me çdo kusht" nuk mund të realizojë reforma

"Votova me vetëdijen e qartë se ne kurrë nuk do të zgjedhim qeverinë e përsosur, por mendoj se kur një person ka ushtruar të drejtën e tij të votimit, atëherë ai mund të ketë kërkesa ndaj qeverisë së re. Shpresoj se kam votuar për të keqen më të..

botuar më 21-07-13 3.18.MD

Ne votuam për ndryshim, por çfarë ndryshimi?

Populli bullgar po vazhdon të kërkojë rrugën e vet drejt ndryshimit, tregojnë rezultatet nga votimi parlamentar përpara afatit më 11 korrik. Prandaj dhe pyetja të cilën e drejtuam përsëri drejt të gjithëve me të cilët biseduam  në ditën e..

botuar më 21-07-12 2.30.MD
Zdenka Todorova

Politikanët tanë kujtohen për bullgarët në “Krahinat Perëndimore” vetëm para zgjedhjeve

Në librin e saj të ri "Drejt Caribrodit dhe për të" mbrojtësja e të drejtave të njeriut Zdenka Todorova ndërton një lloj ure midis të kaluarës dhe të tashmes, përmes përvojave dhe kujtimeve të figurave të rëndësishme në historinë tonë, për të bërë..

botuar më 21-06-28 10.59.PD

Për vizitë në shkollën bullgare “Hristo Botev” në Nju Jork

8 shkolla bullgare jashtë shtetit nga përgjithësisht 245 (sipas listës  së Ministrisë së Arsimit dhe të Shkencës për vitin mësimor 2021/2022) mbajnë emrin e poetit dhe revolucionar Hristo Botev, kujtimin e të cilit ne e nderojmë më 2 qershor...

botuar më 21-06-02 11.01.PD

Këshilla për bullgarët në Britaninë e Madhe sa u përket rregullave të reja për emigrantët

Afati i fundit për shtetasit e BE-së që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar për të siguruar statusin e qëndrimit është 30 qershori. Pas kësaj date ata do të humbin një numër përfitimesh sociale dhe aksesin në shërbime të ndryshme në të gjithë..

botuar më 21-05-31 12.08.MD

Gergana Vllëçkova: Nxënësit e mi në Gjermani ekzekutojnë shkëlqyeshëm muzikë bullgare

“Po i përgatis nxënësit e mi për në skenë, kurse pas kësaj u gëzohem sukseseve të tyre. Unë vet shumë rrallë jam soliste, por dhe sot e kësaj dite po vazhdoj të përsos veten time. Për mua, familja gjithmonë ka qenë në vend të parë”- kështu me disa..

botuar më 21-05-27 7.15.PD

Për prioritetet të cilat jep gjuha bullgare jashtë shtetit

Prej disa vjetëve Shoqata e Shkollave Bullgare Jashtë Shtetit ka pranuar si një kauzë të vet që bullgarët e rinj jashtë kufirit përmes mësimeve në gjuhën e nënës të mund të aplikojnë në universitete të huaja. Por, që të mund të arrijë këtë..

botuar më 21-05-24 1.15.MD
Diana Nikollova dhe fëmijë nga shkolla bullgare në Las Vegas

Më 24 maj tek bullgarët në Las Vegas

Dita e vëllezërve Kirill dhe Metodij, e arsimit dhe kulturës bullgare është festa më e respektuar mes bashkatdhetarëve tanë nëpër botë. Një qendër fare e natyrshme të gjendjes shpirtërore festive janë shkollat bullgare, të cilat mbjellin farën e..

botuar më 21-05-24 10.05.PD