Programi i ditës

Shpallja solemne e Bullgarisë Veriore dhe Jugore një Mbretëri të pavarur, 22 shtator 1908

Lindja e Mbretërisë së Tretë Bullgare

Në fillim të korrikut të vitit 1908, oficerët xhonturq dhe komitetet "Bashkim dhe Përparim" kryen një grusht shteti ushtarak në Perandorinë Osmane. Në Sofje ishin të vetëdijshëm, se pushteti i ri në Kostandinopojë do të intensifikonte terrorin kundër..

botuar më 23-09-22 8.10.PD

“Kurshum Xhamia” në qytetin e Pazarxhikut do të riparohet me ndihmën e shtetit

Xhamia e vjetër “Kurshum Xhamia” në Pazarxhik (Bullgari Jugore) do të rinovohet me shpenzime shtesë të miratuara nga kabineti “Denkov” në kuadrin e buxhetit të Këshillit të Ministrave për vitin 2023 me vlerën 6 311 800 leva. Godina, e cila u shpall..

botuar më 23-09-17 12.15.MD
Ivan Paraskevov me familjen e tij

Inaugurojnë një monument të krijuesit të trengjyrëshit bullgar Ivan Paraskevov

Në qytetin e Bullgarisë Juglindore Jamboll, sot do të inaugurojnë bust-monumentin e parë të Ivan Paraskevov, sipas idesë së të cilit u krijua flamuri i Braillës - prototip i trengjyrëshit tonë kombëtar. Atdhetari, i cili lindi rreth vitit 1817 në..

botuar më 23-09-13 7.05.PD
Muzeu Historik në qytetin Bellovo

U gjet një letër në një shishe të një shekulli e gjysmë më parë

Ndërtuesit e linjës hekurudhore të shpejtësisë së lartë midis stacioneve “Septemvri” dhe “Kostenec” zbuluan një letër përkujtimore të vulosur në një shishe për brezat e ardhshëm. Mesazhi është nga krijuesit e urës së vjetër hekurudhore mbi lumin..

botuar më 23-09-12 11.49.PD
Sapareva Banja

Një varr romak i shekullit IV do të zbukurojë qendrën e Sapareva Banja

Një varr romak, i zbuluar gjatë rinovimit të një shtëpie dhe të rrugëve më shumë se 10 vjet më parë në Sapareva Banja, është zhvendosur nga vendi ku ndodhej që në shekullin IV, pranë gejzerit mineral, rreth 700 m afër qendrës së qytetit turistik...

botuar më 23-09-11 6.31.MD

Në një libër u botuan fakte të reja për origjinën e bullgarëve

Një libër kushtuar origjinës së bullgarëve zbulon fakte të reja nga historia jonë e lashtë. Autori i tij është historiani Todor Çobanov, i cili shqyrton me hollësi çështjen se nga kanë ardhur bullgarët, cilat janë rrënjët tona dhe çfarë të përbashkët..

botuar më 23-09-10 9.10.PD

Historia e lashtë e Serdikës gjallërohet në zemër të Sofjes

Për të tretin vit radhazi në kryeqytet po mbahet festivali antik “Serdika është Roma ime”, organizuar nga Shoqata për Rindërtimet Antike “MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE”. Gjatë fundjavës, më 9 dhe 10 shtator, në parkun arkeologjik “Porta Perëndimore e..

botuar më 23-09-09 10.10.PD

Veliko Tërnovo mori një dhuratë nga Kisha Ortodokse Rumune

Në Ditën e Lindjes së Virgjëreshës , kryeqyteti i vjetër Veliko Tërnovo mori një qefin të Shën Petka Bëllgarska si dhuratë nga Kisha Ortodokse Rumune. Shenjtorja është e njohur edhe si Tërnovska dhe si mbrojtësja e Bullgarisë. Qefini u prit nga..

botuar më 23-09-08 2.59.MD

Gavrill Krësteviç siguron Bashkimin paqësor të Bullgarisë

Në ditën e Bashkimit , kur e gjithë Bullgaria feston 138 vjet nga bashkimi i një pjese të territoreve bullgare të copëtuara pas Çlirimit (1878) , ju ofrojmë bisedën me prof. Vera Bonevën për rilindësin e madh bullgar Gavrill Krësteviç,..

botuar më 23-09-06 8.10.PD

Një ekspozitë dokumentare për Bashkimin e 1885 niset për një turne në vend

"Kujtesa e ruajtur e Bashkimit të vitit 1885 në muzetë, arkivat, bibliotekat dhe koleksionet private bullgare" është një ekspozitë që Muzeu Historik Rajonal – Plovdiv vë në dispozicion të publikut në qytete të ndryshme të vendit. Qyteti Jamboll është..

botuar më 23-09-03 10.05.PD