Programi i ditës

Marin Grigorov

20 ura, 3 lumenj, 47 km - një bullgar notoi rreth ishullit Manhattan të Nju Jorkut

Në ditët e para të tetorit, bullgari Marin Grigorov notoi rreth ishullit Manhattan të Nju Jorkut. Rruga ujore është e gjatë 47 km dhe njihet si “20 ura”. Ky është noti më i gjatë në botë i rregulluar njëditor në ujë të hapur. Turne të ngjashëm në..

botuar më 23-11-15 8.20.PD
Foto: arkiva personale

Të shëtisësh Detin Mesdhe në dy rrota

Njohja e botës që na rrethon, nëpërmjet kontaktit personal, është njohuria më e vlefshme dhe ndjenja më e plotë jetësore, ndërsa rruga më e shkurtër drejt tyre është udhëtimi. Për këtë është i bindur edhe Vencisllav Iliev nga Shumen. 38-vjeçari bullgar ka..

botuar më 23-11-12 7.00.PD
Foto: Arkiva personale

Fotografi Oleksander Baron nga Odesa: Gabimisht pretendohet se Ukraina është një vend i huaj për bullgarët e Besarabisë

Ndonëse nga ana arsimore është pedagog i specializuar në fizikë dhe matematikë, bullgari besarabian Oleksander Baron nuk ka punuar as edhe një ditë si mësues. Fotografia kthehet në profesionin e tij dhe një rol për këtë luan edhe vajza e tij, e cila..

botuar më 23-11-10 7.30.PD
Foto: Facebook /Veronika Todorova

Veronika Todorova - për kthimin në atdhe dhe jetën nëpër koncerte në Bullgari

Një grua e jashtëzakonshme bullgare, muzikante dhe artiste virtuoze e fizarmonikës u kthye dhe solli të gjitha koncertet e saj në atdhe. Kjo është Veronika Todorova, e cila prej afro 20 vitesh ndërton një karrierë të suksesshme si dirigjente dhe muzikante..

botuar më 23-11-04 7.20.PD

(Foto) pamje nga bota e përkthyeses Zhasmina Panajotova në Suedi

Zhasmina Panajotova është një bullgare që jeton prej 35 vitesh në Suedi. Ajo është përkthyesja e parë e betuar nga suedishtja në bullgarisht dhe punon në sferën sociale, në gjykatë, në polici, në spital... Megjithatë, në kohën e lirë, kamera e..

botuar më 23-11-01 9.10.PD

Mirosllav Petkov - trumbeta e parë e Orkestrës Mbretërore Concertgebouw në Amsterdam

Ai ka performuar në disa nga skenat më të mëdha botërore. Thotë se nuk është nga ata muzikantë që kanë emocione para shfaqjes, por kur qëndron përballë publikut të tij vendas, të Varnës, gjërat ndryshojnë. E gjithë “pesha” e famës dhe krenarisë ndihet..

botuar më 23-10-23 7.10.PD
Foto: Arkiva personale

Dr. Marin Bukov - një mendim, një Kozmos i tërë

"Guximi më i madh që një person mund të tregojë nuk është në Kozmosin e hapur, por në mendimet e tij" – këto janë fjalët e shpikësit të famshëm me origjinë bullgare dhe krijuesit të kompjuterit të parë elektronik me kujtesë rigjeneruese John Atanasoff...

botuar më 23-10-18 7.10.PD
Apostoll Karamitev

100 vjet nga lindja e aktorit të madh Apostoll Karamitev

Sot, më 17 tetor, aktori i madh bullgar Apostoll Karamitev (1923-1973) do të mbushte 100 vjeç. “Nuk mendoj të plakem. Unë dua të vdes i ri, i bukur, i gëzuar, interesant! Unë nuk do të plakem. E urrej pleqërinë. Sëmundjet. Telashet. Shqetësimet...”,..

botuar më 23-10-17 6.00.PD
Alja Markova

Alja Markova nga “Radio Bullgaria” - në Top 4 të Çmimeve Gourmand World Cookbook

lustruesja bullgare Alja Markova u përfshi në listën e shkurtër të çmimeve ndërkombëtare për botimet e kuzhinës “Gourmand World Cookbook Awards”. Me “Librin e gatimit për fëmijët e mëdhenj”, ajo është ndër katër pjesëmarrësit më të mirë. Autorët e librave..

botuar më 23-10-05 5.57.MD
Xhon Atanasov dhe një kopje e kompjuterit elektronik të Atanasov-Berry

Mbushen 120 vjet nga lindja e shpikësit të kompjuterit të parë elektronik

Krijuesi i kompjuterit të parë elektronik me memorie rigjeneruese është shpikësi i famshëm me origjinë Bullgare Xhon Vinsent Atanasof (John Vincent Atanasoff). Ai  lindi më 4 tetor të vitit 1903, pranë Hamilton, Nju Jork. Babai i tij, Ivan..

botuar më 23-10-04 6.15.PD