Mjeshtri origjinal Stojan Marinov punon veshje kombëtare për skenat botërore

Ditën e festës kishtare kushtuar Shën Pjetrit dhe Shën Palit , e cila gjithnjë bie më 29 qershor, shënojmë edhe Ditën e Zejtarëve. Në trojet bullgare ekzistojnë tradita të lashta të zejtarisë të lidhura me punimin e stolive, veshjeve kombëtare,..

botuar më 20-06-29 10.23.PD

Është Dita e Enjos

Dita e Enjos është një prej festave më të dashura në kalendarin popullor. Ajo bie gjithmonë më 24 qershor. Populli beson se forca kuruese e barnave është më e madhe pikërisht këtë ditë. Atëherë është festa e Shën Ivanit Barnabledhësit,..

botuar më 20-06-24 2.55.PD

Në Verona fillon tubimi virtual “Në mejdanin e Bullgarisë tjetër”

Në Verona të Italisë të shtunën filloi tubimi i parë dyditor virtual me titull “Në mejdanin e Bullgarisë tjetër”. Arti folklorik bullgar transmetohet online në youtube.com, i prezantuar nga bullgarë nga pika të ndryshme të botës. Gjatë çeljes..

botuar më 20-06-20 4.11.MD

Sipas besimeve popullore ka “Vidovden” për të gjithë

Në përfytyrimet e bullgarëve “Vidovden” simbolizon fitoren e së mirës kundër së keqes, besimin se e keqja e bërë herët ose vonë nxirret në pah dhe ndëshkohet. Bullgarët besojnë se ka Vidovden për të gjithë, sidomos për njerëzit, të cilët i shkelin..

botuar më 20-06-15 6.45.PD

Për vallëzimin mbi prush – tregim në veten e parë

Një ritual i lashtë që ekzekutohet në një komunitet të mbyllur – ky është vallëzimi mbi prish që prej shekujve është mbuluar me të fshehta dhe mistere. Në vitin 2009 rituali ishte përfshirë në listën e trashëgimisë jotmateriale kulturore të..

botuar më 20-06-03 8.38.PD
Shiu i Spasit është i shtrenjtë – pika kushton sa një monedhë ari. Populli beson se të bjerë shi në Ditën e Spasit, viti do të do të jetë i begatshë.

Besime popullore, tradita dhe zakone në Ditën e Spasit

Spasovden /Dita e Spasit/ është emri popullor i festës Ngjitja e Zotit Krisht në Qiej, të cilën kisha ortodokse e feston në ditën e 40 pas Pashkës. Në kalendarin folklorik bullgar kjo ditë mban emrin Spasovden. Etimologjia e fjalës vjen nga “spasenie”,..

botuar më 20-05-28 1.53.MD

56 fotografi zbulojnë bukurinë e bullgares në Razllog

Tablo prej druri të stolisura me zilet e vogla tipike për qytetin Razllog (Bullgari Jugperëndimore) dhe me fije të ngjyrosura zbukurojnë parkun para Muzeut Historik të qytezës malore. Atje janë radhitur vepra të fotografit Petër Petrov, ku mund të shihen..

botuar më 20-05-23 6.35.PD
Nikozia, 22 prill 2020, një grua e moshuar kalon pranë statujës së Perëndeshës Athina

Këngëtari folklorik Dobrin Dobrev: Njerëzit në Qipro i respektojnë masat e shpallura nga qeveria

“Përshëndetje të gjithëve nga Qiproja e ngrohtë. Këtu moti është shumë i bukur dhe vërtetë është keq se jemi mbyllur në shtëpi, por duhet të jemi të disiplinuar deri në fund” – me këto fjalë filloi biseda me bashkatdhetarin tonë Dobrin Dobrev i cili që..

botuar më 20-04-26 7.00.PD

E Shtuna e Ngjalljes së Llazarit është një festë e cila në kohë të vështirë mbush me shpresë

Kurorë e vajzave të quajtura llazarki hedhur në lumë – kështu mund të ilustrojmë traditën e bukur pranverore bullgare Llazaruvane. Ky rit është karakteristik për ditën në të cilën kisha ortodokse kremton Ngjalljen e Llazarit. Kjo festë gjithnjë..

botuar më 20-04-11 6.45.PD

Në fshatin Baçevo, rajoni i qytetit Razllog, shënojnë Ditën e Shën Theodhorit me gara me kuaj

Sipas besimeve popullore që pas Ditës së Shën Theodhorit, e cila gjithnjë bie të shtunën e parë pas të dielës së të Lidhurave të Djathit, dita fillon të zmadhohet, ndërsa   moti bëhet gjithnjë e më i ngrohtë. Konsiderohet se kjo ditë secili që ka..

botuar më 20-03-07 9.05.PD