Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kompozitori Stefan Dragostinov dhe veprat e tij muzikore

Kompozitori i njohur themeloi Formacionin “Dragostinfolk”
Foto: arkiv
Stefan Dragostinovi është një muzikant, që krijon muzikë duke iu mbështetur melodikes dhe ritmikës së folklorit origjinal bullgar. Krahas kësaj ai është edhe producent i albumeve me muzikën e tij, të bashkuara në vargjet “Kyçi për sekretin” dhe “Ikonat bullgare në tinguj”. Ai është udhëheqës artistik i formacionit të krijuar prej tij “Dragostinfolk”, me të cilin realizon incizimet. Që nga mosha 12 vjeçare Stefan Dragostinovi merrte mësime të teorisë dhe kompozimit te profesorët më të mëdhenj bullgarë. Ai mbaroi Shkollën Muzikore në Sofje, dy vjet mësoi në Akademinë Muzikore, por u diplomua në Konservatorin e Peterburgut.

Nëse dëshironi të dëgjoni më shumë hollësi nga biografia krijuese dhe jetike e muzikantit bullgar Stefan Dragostinov dhe t’i kënaqeni muzikës së tij, klikoni AUDIO.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Pllaja Devetashko kthehet në një qendër të xhazit

Që nga viti 2015 e këtej livadhi midis fshatrave Gorsko Slivovo dhe Kërpaçevo në rajonin e qytetit Loveç strehon adhuruesit e xhazit. Festivali “Jazz nën yjet e Pllajës Devetashko” sivjet fillon më 19 qershor në shpellën “Garvanica” pranë fshatit..

botuar më 21-06-18 7.15.PD

Emill Karamanov – kujtim për një dirigjent simpatik dhe joshës

“Emill Karamanov është një dirigjent, i cili gërsheton dhe kombinon temperamentin pasionues me tekste të sinqerta e të përzemërta dhe me një ndjenjë të hollë për masë artistike...Si një artist i vërtetë krijues, ai drejton me një dorë të shkathtë..

botuar më 21-06-16 7.15.PD

Milen Ivanov: Që të kesh të ardhme, duhet të respektosh të kaluarën....por dhe të vazhdosh përpara

“Për ne më e rëndësishmja është që të ruajmë stilin e lashtë vokal bullgar, i cili është tepër unik”-kështu Milen Ivanov, dirigjent i “Zërave të traditës” përcakton konceptin e formacionit të ri, të krijuar bashkë me fondacionin me të njëjtin..

botuar më 21-06-15 7.15.PD