Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Ekspozita “Veshjet tradicionale popullore” mbledh bukurinë e Bullgarisë

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Veshje popullore të burrave, të grave dhe të zbukuruara në mënyrë shumë të pasur nusërie, të gërshetuar me shumë mjeshtëri me zbukurime, pafte, breza, përparëse mblodhën në ekspozitën “Veshjet tradicionale popullore” breza të ndryshme bullgarësh në qytetin detar Burgas. Eksponatet autentike janë nga regjionet e ndryshme të Bullgarisë dhe janë dhurim të Institutit për etnologji dhe folkloristikë pranë Muzeut Etnografik të Akademisë Bullgare të Shkencave. Ekspozita shkaktoi një interes mjaft të madh. Në hapje, veshjet popullore tradicionale bullgare spikatën në një defile, nën tingujt e muzikës popullore. Adhuruesit e folklorit patën mundësinë të zhyten në magjinë e valleve popullore bullgare.

СнимкаPër ngjarjen na tregon Anelija Kazakova nga bashkia e qytetit Burgas: “Qendra kulturore “Kazino detare” i përkushtoi një muaj e gjysmë bukurisë së veshjes tradicionale popullore bullgare. Ekspozita përfshin larminë dhe bukurinë e veshjeve tradicionale bullgare, të cilat janë me një histori shekullore. Për shembull veshjet popullore të ekspozuar këtu janë në një moshë mbi 150 vjeçare. Mund të shikohen veshje tradicionale të grave dhe të burrave nga të gjitha krahinat folklorike. Mes eksponateve më interesante janë veshja popullore e nuses nga rrethi i Kjustendillit, veshja popullore rilindëse nga Zheravna, veshja popullore e grave nga bashkësia bullgare në Besarabi.”

СнимкаSipas Anelija Kazakovës, ideja e ngjarjes është të mund të afrohemi deri tek historia dhe traditat dhe të mund t’i ruajmë për brezat e ardhshme.

Vizituesit janë të tërhequr dhe nga aksent të ndryshëm – zbukurime, kollanë, pafta, byzylyk, çorape, pantofle, këpucë prej lëkure dhe çizme nga fshati Bërdarski geran – rrethi i Bellosllatinos. Krahas me veshjet popullore janë ekspozuar dhe nallane qyteti dhe opinge tradicionale prej një lëkurë viçi, të cilët janë në më shumë se një shekull e gjysmë. Posaçërisht pranë veshjes popullore nga rrethi i Sofjes janë përfshirë dhe bishta të lashtë dhe dorashka ndaj xhamadanit. Kurse ajo e nusërisë i tërheq vizituesit me legjendat për të. Me këtë veshje nusja qëndron më shumë se 40 ditë përpara vjehrrit, vjehrrës dhe bashkëshortit të vet. Me fjalë të tjera kjo veshje nuk hiqet 40 ditë, derisa nusja nuk pranohet përfundimisht në familje. Pas kësaj periudhë ajo e vesh rrobën e gruas së martuar.

СнимкаVeshjet popullore të prezantuara mbajnë dhe një kuptim të thellë. Ato zbulojnë ndryshimin si në statusin ashtu dhe në moshën e grave. Gratë më të moshuara kanë përdorur ngjyrat më të errëta – si e zezë, kurse shamitë e kokës po kështu kanë qenë të një nuance. Nuk ka shumë ornamente nëpër to, derisa veshjet e grave më të reja janë me ngjyra më të pasura dhe të zbukuruara me qëndisje. Sipas një tradite të vjetër bullgare derisa kanë qepur zbukurimet mbi veshjet popullore, gratë gjithmonë kanë lënë nga diçka të papërfunduar nëpër këmishë, përparëse ose fund. Kanë besuar se kjo i ka mbrojtur nga syri i keq.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Fotografi: Shevkie Çakër

Më shumë nga rubrika

Shën Dhimitër – mbrojtës dhe mrekullibërës

Në traditën bullgare Dita e Shën Dhimitrit është ndër festat më të respektuara dhe të dashura. Ortodoksia lindore kremton kujtimin e Shën Dhimitrit Mirovliti më 26 tetor. Në kalendarin popullor kjo ditë lidhet me kthesën e sezonit. Besohet se nga..

botuar më 21-10-26 9.15.PD
Stefka Boneva

Pas një heshtjeje të gjatë në fshatin Businci rrota e poçarit u rrotullua përsëri

Dikur në fshat ka pasur mbi 300 rrota, por pak nga pak poçeria e cila është me rrënjë të thella në të kaluarën në këtë fshat fillon të vdesë. Përpara rreth 10 vjetëve dhe mjeshtri i fundit në fshat ikën nga kjo botë. Businci tanimë nuk..

botuar më 21-10-25 7.15.PD

Një konkurs ndërkombëtar po kërkon motive të ruajtura të qëndisura bullgare

Vatra e Kulturës “Shkëndijat Bullgare 2016” në qytetin Dobriç organizon një konkurs ndërkombëtar për një origjinal autentik ose të rikrijuar të një motivi të qëndisjes. Deri më 15 dhjetor 2021 pjesëmarrësit duhet të paraqesin   një model i cili..

botuar më 21-10-19 7.15.PD