Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Qyteti Strellça – një vendpushim me ujëra shëruese, me histori heroike dhe erë trëndafili

Natyrë e bukur, kureshtje kulturore dhe historike, njerëz punëdashës, llixha – të gjitha këto e bëjnë qytetin e vogël malor një qendër tërheqëse për njerëzit nga moshat e ndryshme. Iniciativa ekonomike e vendasve para një shekulli e gjysmë në Strellça ka çuar deri në zhvillimin e stuhishëm të frutoreve, të prodhimit të trëndafilave dhe të tregtisë. Janë ndërtuar kooperativë, kishë dhe banjë, kurse shtimi i popullsisë, zhvillimi i mirëqenies së qytetit dhe vetitë shëruese të ujërave minerale kanë qenë arsyeja për zhvillimin e vendit si destinacion turistik.Sot banuesit e qytetit krenohen me faktin se gjatë vitit 1969, me dy akte shtetërore qyteza e tyre është njohur për qytet me potencial për vendpushimi balneologjik, kurse tani është mes destinacioneve vendase balneologjike.

Në qytetin Strellça ka 3 burime minerale, më i ngrohti është me temperaturë prej 56 gradë Celsius. Vetitë shëruese të ujit ndikojnë shumë mirë sistemin nervor dhe sistemin e lëvizës, ndihmojnë shërimin e sëmundjeve gjinekologjike dhe atyre të të parit. Burime me karakteristika të ngjashme shëruese tek ne ka vetëm në Sapareva Banja.  Miqtë e Strellçës tregojnë se shumë shpejt e ndiejnë efektin shërues të ujit, në gërshetim me ajrin e pastër dhe me atmosferën e qetë. Këtu dimri është i butë  dhe pothuajse pa shtresë dëbore, kurse pranvera dhe vera janë të freskëta për shkak të afërsisë së malit.

Fluksi i turistëve nuk pushon gjatë gjithë vitit, kurse Strellça prezantohet aktivisht në të gjitha ekspozitat e specializuara turistike në vendin tonë. Prej disa vjetëve administrata e qytetit regjistron një rritje të vazhdueshme të miqve nga të gjitha moshat, ku kjo i dedikohet ofrimit të mundësive për turizëm balneologjik, bashkë me mundësitë përturizëm kulturor dhe historik, dhe bashkë me vendet cilësore për akomodim. Banuesit vendas janë patriotë të mëdhenj, ata e duan shumë vendin e tyre të lindjes dhe në mënyrë shumë tërheqëse u tregojnë turistëve historinë e qytetit.

Për veten e tyre ata thonë se janë njerëz të ashpër - “toka jonë është gurore, por ne përsëri e përpunojmë. Trëndafilat vajdhënëse i mbjellim nëpër shpatat dhe i risim me shumë dashuri. Strellça katër herë është djegur deri në themel, por banuesit përsëri e kanë ngritur nga hiri, gur pas guri. Përpara se të ndërtojnë shtëpitë e veta, vendasit kanë ndërtuar kishën, që të mund të mblidhen bashkë rreth saj dhe kështu në paqe të plotë të jetojnë dhe deri më sot.

Në kohën e sotme të rinjtë preferojnë qytetet më të mëdha, sepse në qytetin e vogël Strellça punë gjendet vështirë. Por pas kësaj kthehen përsëri që të mund të jenë afër familjes. Kështu e përshkruajnë shkurtimisht historinë e krahinës së vet njerëzit nga vatra e kulturës “Prosveshtenie 1871”.

Gjatë periudhës së fundit çerekshekullore kaluam përmes momenteve shumë të rënda por në sajë të punës së madhe vetëmohuese të njerëzve, mundëm të ruajmë vatrën e kulturës tregon sekretarja e saj Mariana Njagollova:


Festat e Strellçës – festa e trëndafilit, festa e qytetit /në ditën e Ilindenit, në fund të muajit korrik/, gjatë periudhës së vjeshtës zhvillohet festivali folklorik krahinor. Bashkia stimulon amatorët - kemi një grup për folklor vendas, për këngë të vjetra të qytetit, kemi një grup teatral dhe një për këngë, të cilët e vënë theksin mbi ritet dhe historinë e qytetit Strellça. Njerëzit nga vatra e kulturës janë me ambicie shumë të mëdha. Ujërat minerale, klima dhe prodhimi i vajit të trëndafilit janë gjërat, të cilat tërheqin më shumë miq. Strellça gjatë këtyre 50 vjetëve, ka kaluar përmes etapave të shumta-kishte dhe ndërmarrje industriale, dhe serra në të cilat përdorej uji mineral. U ndërtuan mjaft reparte të vogla prodhuese, por të cilat nuk u zhvilluan dhe më në fund u bë e qartë për të gjithë se zhvillimi i këtij qyteti është në turizëm. Gjatë 10 vjetëve të fundit këtu u ndërtuan mjaft hotele dhe shtëpi për miqtë, kemi dhe qendër turistike, muzeuynë është shumë i pasur dhe e prezanton historinë tonë në një nivel shumë të lartë profesional. Ka akoma punë për përmirësimin e infrastrukturës dhe të kanalizimit, por autoritetet vendase tregojnë një kuptim dhe bashkëpunojnë me biznesin privat për prosperitetin e qytetit tonë, thotë Mariana Njagollova, sekretare e vatrës së kulturës “Prosveshtenie 1871” në qytetin Strellça.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: @Аз обичам Стрелча

Më shumë nga rubrika

100 video për 100 vjet Varna - qytet turistik

100 video histori të ngjarjeve, vendeve dhe objekteve gjatë shekullit të fundit, tregojnë për zhvillimin e Varnës si një qendër kulturore detare, njofton Bgtourism.bg. Iniciativa e përbashkët e Bashkimit të Operatorëve Turistikë në Bullgari dhe..

botuar më 21-09-12 9.15.PD

Festat e kaçakut Deljo e gjallërojnë qytetin Zllatograd në Rodopet

Sivjet festat tradicionale të Deljos në qytetin e malit Rodopa Zllatograd filluan më 10 shtator dhe do të vazhdojnë deri në fund të muajit. Edicioni i sivjetshëm i festivalit të larmishëm dhe shumëngjyrësh i është kushtuar jubileut 20 vjeçar..

botuar më 21-09-11 8.35.PD

Burgas tashmë është në hartën e turizmit urban në Bullgari

Një sezon i suksesshëm veror turistik evidentojnë në qytetin e bregdetit jugor Burgas. “Dhe nëse deri më tani ishte më shumë një pikënisje për pushuesit në bregdetin jugor të Detit të Zi, tani mund të themi kategorikisht se ne jemi një qytet i..

botuar më 21-09-08 12.46.MD