Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një online platformë ndihmon bullgarët e kthyer nga jashtë

Foto: guideme.bg

Një online platformë për shpallje për punë ndihmon bullgarët e kthyer nga jashtë për të filluar përsëri jetën e tyre në atdhe. “Udhëzuesi për Bullgarinë” përfshin këshilla për dokumentet e domosdoshme, të drejtat shëndetësore dhe sigurimet etj. Gjatë paraqitjes së saj Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Denica Saçeva vuri në dukje sa nga data një prill do të startojë një rrjet i ri në sajtin e Agjencisë së Punësimit, që do të bashkojë informacion nga të gjitha agjencitë e punësimit të vendeve nga BE-ja.

Në kuadrin e paketës sociale të parashikuar nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale për bashkatdhetarët tanë që kthehen nga jashtë punonjësi do të mund të marrë mjete, me të cilat të paguajë qiratë e shtëpisë për shembull për një vit, ose ndonjë ndihmë tjetër. Në rastet, kur një prej anëtarëve të familjes është i huaj, ai do të ketë mundësi të vizitojë kurse në gjuhën bullgare. Deri në fillimin e muajit prill do të bëhen disa korrigjime në Kodin e Punës, të cilat të sigurojnë zhdërvjelltësinë e domosdoshme për të rinjtë, shtoi Ministrja Saçeva. Është planifikuar që të zhvillohen bursa pune online, ku punëdhënësi të takohet me bullgarët dhe të huajit që kërkojnë punë.

Sipas një studimi të zhvilluar ndër mbi 4600 veta – mbi 50 për qind prej bullgarëve, të cilët janë jashtë shtetit, kanë plane për t’u kthyer. Mirëpo, 40 për qind prej tyre hasen me vështirësi në gjetjen e informacionit të domosdoshëm, që të marrin vendim. Pikërisht për këtë shkak platforma e re do të ishte një ndihmës i vlefshëm në rrugën drejt jetës së tyre të re tek ne.


Më shumë nga rubrika

Foto: Xinhua/BTA

Ngjarjet me adresë ballkanike

Fushatat bamirëse në Turqi shkaktuan tension politik Mediat në Turqi njoftojnë se në këtë moment kritik të luftimit të koronavirusit vëzhgohet një tension shqetësues politik rreth disa fushatave bamirëse. Ministria e Punëve të Brendshme ka bllokuar..

botuar më 20-04-02 3.37.MD
Fshati Pripek

Shpërngulja nga qyteti në fshat si mënyrë e mbijetesës

Në fillim të mijëvjeçarit të ri lëvizja e njerëzve nga qyteti për në fshat u bë tendencë në Bullgari. Arsyet ishin para së gjithësh ekonomike – rreth 20% prej ndërmarrjeve në vend parapëlqyen të zhvillojnë veprimtarinë e tyre në provincë për shkak..

botuar më 20-04-02 1.19.MD

Vetëm në detin e stuhishëm shihet se kush janë kapitenët e mirë

Edhe në kohën e masave të jashtëzakonshme kundër një kërcënimi i cili e largon njerëzit nga njeri tjetri, krijuesi i vërtetë nuk mbetet në shtëpi, por hap shqisat për të analizuar botën përreth. Kështu shpejtë e shpejtë Stiljan Ivanovi..

botuar më 20-04-01 2.03.MD