Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Le të kujtojmë...

Besimi është thelbi dhe kuptimi i jetës së njeriut për Martin Rallçevskin

Martin Rallçevski
Foto: http://hermesbooks.com

“Unë me shpirt jam këtu në Bullgari dhe prandaj fare nuk e kam të vështirë të shkruaj për të, duke jetuar në mijëra kilometra larg”. Këtë e tha përpara ca kohe shkrimtari Martin Rallçevski. Autori i cili ka lindur në Sofje është autor i afro 10 librave, disa nga të cilët të botuar dhe në gjuhët ruse dhe angleze, është teolog i diplomuar. Gjendja ekonomikeеpriftërinjve në vendin tonë e detyron të emigrojë në Angli. Dhe pavarësisht se pohon se “bullgarët e vërtetë  janë këta, të cilët mbeten në Bullgari”, ai nuk pushon të punojë dhe përmes penës së tij për ruajtjen dhe mbrojtjen e gjuhës bullgare dhe të Ortodoksisë. Besimi në pavdekshmërinë më frymëzon, tha Martin Rallçev në intervistën e tij të dhënë për Radio Bullgarinë. Kurse libri i tij i fundit i botuar “Kuptimi në jetë” është i denjë që të filmohet. Disa e përcaktojnë  si një libër-ilaç “të  trazon thellë në shpirt, duke lënë pak gërvishtje  dhe shumë dashuri”.

Çfarë mund t’i detyrojë bullgarët, të cilët jetojnë jashtë shtetit, të kthehen dhe historia më e re bullgare të mund të fitojë nuanca pozitive? Çudi? Si ajo, të cilën Rallçevski e përshkruan në librin e tij për malin Rodopi? Përgjigjen mund ta lexoni në publikimin e Radio Bullgarisë  Shkrimtari Martin Rallçevski: Duhet të besojmë se Bullgaria do të ekzistojë”.


Më shumë nga rubrika

117 vjet nga Kryengritja e Ilindenit

Më 2 gusht të vitit 1903 shpërthen Kryengritja e Ilindenit, e konsideruar si një pikë kulmore në lëvizjen nacionalçlirimtare të bullgarëve në Maqedoni dhe Edrene. Ajo është fryt i intrasigjencës së popullit bullgar kundra vendimeve të Kongresit të..

botuar më 20-08-02 5.15.PD

Ujë shërues, peizazhe piktoreske dhe ajër i pastër i kristaltë tërheqin në fshatin Banja

Në luginën e qytetit Razllog, në rrëzat e tri maleve të shkëlqyera bullgare Rodopi, Rilla dhe Pirin gjendet fshati piktoresk Banja. Vetëm në disa kilometra largësi nga vendpushimi malor Bansko, qyteza sikurse mbetet pa u vënë re nga turistët, të cilët..

botuar më 20-08-01 5.10.PD

Pomorie – turizëm kulturor dhe mjekësor në bregun e Detit të Zi

E themeluar gjatë shekullit të V para Krishtit qyteza Pomorie tërheq me kuriozitetet e saj të shumta – krahina historike, rezervat natyror, lloje të rralla të florës dhe faunës. Pomorie ndodhet në një gadishull shkëmbor, 3.5 km në brendësinë e Detit të..

botuar më 20-07-26 5.00.PD