Programi i ditës

Foto: Shoqëria Shkencore e studiuesve në gjuhën dhe kulturën bullgare në Republikën e Moldavisë

Bullgarët në Moldavi përkulen para bëmës së Hristo Botevit dhe heronjve të Bullgarisë

A e dini se në kryeqytetin moldavian Kishinau ka një rrugë me emrin Hristo Botev? Pikërisht aty, rreth tre kilometra larg qendrës së qytetit, qëndron një monument mbresëlënës i poetit, revolucionarit dhe figurës publike bullgare, i cili vdiq..

botuar më 24-06-01 11.05.PD

Nxënësit nga i gjithë vendi po ecin në gjurmët e Vojvodës Tanjo dhe çetës së tij

Nga qyteti Tutrakan (Bullgaria Veriore), më 30 maj, filloi marshimi i 39-të "Në rrugën e çetës së Vojvodës Tanjo". Ngjarja është nën patronazhin e Presidentit Rumen Radev. U mbajt rishfaqja tradicionale e zbarkimit të çetës në brigjet e Danubit...

botuar më 24-05-30 11.12.PD
PKK Kapitan Andreevo (29 qershor 1989). Në fototografi: myslimanët bullgarë që nisen për në Republikën e Turqisë - i ashtuquajturi

35 vjet më parë Todor Zhivkov shpalli dëbimin e turqve bullgarë

Në një deklaratë në televizionin e vetëm atëherë kombëtar më 29 maj 1989, Kryetari i Këshillit Shtetëror të Republikës Popullore të Bullgarisë dhe Sekretari i Përgjithshëm i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste Bullgare, Todor Zhivkov, i bën..

botuar më 24-05-29 10.15.PD

Deri më 2 qershor, marshimi "Nëpër gjurmët e Çetës së Botevit" do të arrijë në majën Okollçica

Nga bregu i Danubit afër Kozlloduit, ku në vitin 1876 çeta e poetit-revolucionar Hristo Botev zbarkoi me anijën austriake "Radecki", filloi edicioni i 76-të i Marshit Kombëtar "Nëpër gjurmët e çetës së Botevit". 120 kilometrat deri në majën historike..

botuar më 24-05-28 10.42.PD

120 vjet Shkolla Kombëtare e Muzikës "Ljubomir Pipkov"

Shkolla Kombëtare e Muzikës "Ljubomir Pipkov" në Sofje shënon 120 vjet nga themelimi me një koncert dhe ekspozitë. Jo rastësisht për koncertin u zgjodh data 24 maj - Dita e Vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij, e Alfabetit, Arsimit dhe..

botuar më 24-05-21 6.35.PD

Nderojmë bashkë-apostujt e shenjtë Konstantin dhe Elena

Më 21 maj Kisha Ortodokse përkulet para shenjtorëve Konstantin dhe Elena, të cilët festohen si të barabartë me apostujt, sepse, ashtu si apostujt, ata bënë përpjekje për të përhapur mësimet e Krishtit. Shën Kostantini ishte perandor i Bizantit në..

botuar më 24-05-21 5.25.PD

Ekspozitë me rastin e 200 vjetorit të botimit të "Abetares së Peshkut" në galerinë e hapur përballë Teatrit Kombëtar

Një ekspozitë kushtuar 200 vjetorit të botimit të "Abetares së Peshkut" të shkencëtarit të madh, iluminist dhe donator Petër Beron, hapet në kopshtin përballë Teatrit Kombëtar “Ivan Vazov” në kryeqytet. “Peter Beron ishte një nga bullgarët më të..

botuar më 24-05-20 11.39.PD

Kremtojmë Të Dielën e Thomait

Java e Ndritshme për të krishterët ortodoksë përfundon me Të Dielën е Thomait. Në këtë ditë, Kisha nderon kujtimin e Apostullit Thoma - një nga dymbëdhjetë dishepujt e Krishtit, i quajtur Thomai jobesimtar, sepse ai dyshoi në Ringjalljen ...

botuar më 24-05-12 12.00.MD

Më 11 maj, kisha nderon vëllezërit e shenjtë Kiril dhe Metodi

Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e vëllezërve të shenjtë dhe mbrojtësve të Evropës Kirili dhe Metodi , krijuesit e prototipit të alfabetit bullgar - alfabetit glagolik . Njoftimet e para me shkrim në literaturën tonë të..

botuar më 24-05-11 7.10.PD

Qytetet Perushtica dhe Bjalla Çerkva shënojnë përvjetorin e Kryengritjes së Prillit të vitit 1876

Nënpresidentja Ilijana Jotova iu bashkua procesionit, i cili nderoi kujtimin e luftëtarëve të lirisë nga Perushica me rastin e 148 vjetorit të Kryengritjes së Prillit. Procesioni përfundoi në kishën “Shën Kryeengjëlli Mihaill”. Në fjalinë e rastit..

botuar më 24-05-10 12.18.MD