Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

16 gushti - ditë për nderim dhe homazhe për kujtesën dhe veprën e të përnderuarit Joakim Osogovski

2
Foto: pravoslavieto.com

Populli bullgar ka katër mbrojtës qiellorë. Këta janë atë të shenjtë, të cilët e kanë kaluar jetën e vet në ndonjë vend të vetmuar dhe të cilët kanë shënuar jetën shpirtërore të popullit tonë. Prej shekujve të tërë bullgarët me një rigorozitet ruajnë eshtrat e tyre dhe kanë nderuar kujtimin e tyre. Bëhet fjalë për Shën Ivan Rillskin, Prohor Pshinski, Gavrill Lesnovski, por bashkë me ta dhe për të përnderuarin Joakim Osogovski.

Atë e nderojmë më 16 gusht, dita e vdekjes së tij në vet fillimin e shekullit të 12. Nuk dihet se ku ka lindur Joakim. Ai ka jetuar gjatë shekullit të 11, kur Bullgaria është gjendur nën pushtetin Bizant. Mali Osogovska ngrihet në jugperëndim nga qyteti Kjustendill. Nëpër të tani kalon kufiri midis Bullgarisë dhe Serbisë, kurse vendi ku ka jetuar i përnderuari Joakim Osogovski sot gjendet në Serbi. Nga jetëshkrimi i këtij shenjtori bullgar mësojmë se, njëherë si njeri i huaj ai ka ardhur të lutet në kishën familjare të një bojari vendas në fshatin Gradec. Bojari i ka treguar shpellën e afërme, ku mund të qëndroje. Kur është transferuar në këtë shpellë, Joakim ka përjetuar në të të gjithë kohën tjetër të mbetur nga jeta e tij në një agjërim të fortë e të rreptë dhe lutje soditëse. Me bekimin dhe uratat e tij ai u ka ndihmuar njerëzve të rastit, të cilët e kanë vizituar.

50 vjet pas vdekjes së Joakim Osogovskit në vendin ku ai ka jetuar ka shkuar një prift, i cili është vendosur aty si murg. I përnderuari Joakim i është paraqitur në ëndërr me kërkesën të nxjerrë nga toka eshtrat e tij. Prifti kështu e ka bërë. Në vendin e caktuar ka ndërtuar manastir me një kishë në emër të njeriut të drejtë. Në këtë manastir dhe tani shtrihen eshtrat e shenjta e të përnderuarit Joakim Osogovski. Atyre u vishen çudira të shumta, për të cilat dëshmon jetëshkrimi i tij. Përkrahësi qiellor jo njëherë ka ruajtur në një mënyrë të shkëlqyer pronën e manastirit të vet nga bastisja dhe shkatërrimi.


Galeria

Më shumë nga rubrika

Paraqitja më e hershme e efekteve të murtajës në Evropë daton që nga viti 1349. Njerëzit mbajnë arkivole me të vdekurit në qytetin Belg Tournai.

Për shkak të kolerës në shekullin e 19-të në vendin tonë u vendosën shërbimet e para të karantinës

Murtaja, lisi, tifoja, tuberkulozi, kolera...Më vonë gripi spanjoll, në ditët tona – koronavirusi. Epidemitë nëpër trojet bullgare kanë një forcë shkatërruese. Ato ndikojnë jo vetëm mbi demografinë, por ndryshojnë ecurinë e historisë. I tillë është..

botuar më 20-11-28 5.15.PD

100 vjet nga nënshkrimi i Traktatit të Neuilly-sur-Seine

Traktati u nënshkrua më 27 nëntor 1919 në komunën franceze të Parisit Neuilly-sur-Seine. Dokumenti iu imponua Bullgarisë pas humbjes së saj në Luftën e Parë Botërore /1914-1918/. Me nënshkrimin e tij nga Kryeministri i atëhershëm Aleksandër..

botuar më 20-11-27 1.34.MD

Manastiri i Shenjtë i Rilës jep shpresë dhe qetësim në ditët e sprovave

Megjithëse qëndrojmë në shtëpitë tona nga frika e epidemisë, ne nuk harrojmë të kërkojmë Zotin atje ku më mirë dëgjohet lutja jonë e sinqertë . Lutësit përmbushin tempujt çdo ditë dhe pelegrinët shkojnë në një pelegrinazh në ndonjë nga vendet e..

botuar më 20-11-26 7.20.PD