Profesori Ovçarov zbuloi një mauzole-rrotondë në Perperikon

Perperikon
Foto: BGNES

Një mauzole-rrotondë që daton nga shekulli i VI zbuloi ekipi i profesorit Nikollaj Ovçarov në qytetin e lashtë shkëmbor Perperikon. Arkeologët gërmuan një godinë e cila ka vetëm disa analogë në Perandorinë e Vonshme Romake. Plani i ndërtesës përbën një rreth ideal me diametër 7.50 metra. Rrotonda të tilla projektoheshin në antikitet, por më e njohura prej tyre është Panteoni në Romë. Me pranimin e fesë së krishtere ndërtesa me forma të tilla ishin mauzole të personaliteteve të njohura. Tani supozohet se zbulimi në Perperikon kishte po këto funksione. Gërmimet aty do të vazhdojnë edhe një muaj dhe pas përfundimit priten rezultate të reja interesante, shtoi profesori Ovçarov.


Më shumë nga rubrika

Paraqitja më e hershme e efekteve të murtajës në Evropë daton që nga viti 1349. Njerëzit mbajnë arkivole me të vdekurit në qytetin Belg Tournai.

Për shkak të kolerës në shekullin e 19-të në vendin tonë u vendosën shërbimet e para të karantinës

Murtaja, lisi, tifoja, tuberkulozi, kolera...Më vonë gripi spanjoll, në ditët tona – koronavirusi. Epidemitë nëpër trojet bullgare kanë një forcë shkatërruese. Ato ndikojnë jo vetëm mbi demografinë, por ndryshojnë ecurinë e historisë. I tillë është..

botuar më 20-11-28 5.15.PD

100 vjet nga nënshkrimi i Traktatit të Neuilly-sur-Seine

Traktati u nënshkrua më 27 nëntor 1919 në komunën franceze të Parisit Neuilly-sur-Seine. Dokumenti iu imponua Bullgarisë pas humbjes së saj në Luftën e Parë Botërore /1914-1918/. Me nënshkrimin e tij nga Kryeministri i atëhershëm Aleksandër..

botuar më 20-11-27 1.34.MD

Manastiri i Shenjtë i Rilës jep shpresë dhe qetësim në ditët e sprovave

Megjithëse qëndrojmë në shtëpitë tona nga frika e epidemisë, ne nuk harrojmë të kërkojmë Zotin atje ku më mirë dëgjohet lutja jonë e sinqertë . Lutësit përmbushin tempujt çdo ditë dhe pelegrinët shkojnë në një pelegrinazh në ndonjë nga vendet e..

botuar më 20-11-26 7.20.PD