Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Flamuj dhe uniforma nga Lufta Ruso-Turke i tërheqin vogëlushët në Muzeun Historik Rajonal në qytetin Kjustendill

Foto: Muze Historik Rajonal në qytetin Kjustendill

Fëmijët punojnë flamujt e kryengritjeve në punishten muze për fëmijët në qytetin Kjustendill. Tema gjatë muajit gusht i është kushtuar Luftës Çlirimtare Ruso-Turke nga periudha e viteve/ 1877-1878/, si dhe Çlirimit të qytetit Kjustendill nga sundimi osman më 29 janar 1878.

Arsyeja është beteja e Shipkës nga data 9-14 / 21-26 gusht 1877/. Mbrojtja e grykës Shipka është një nga momentet e rëndësishme nga ecuria e luftës, të cilat çojnë deri në çlirimin kaq shumë të pritur në Bullgari, thanë nga muzeu.

Fëmijët njihen me veçoritë e punimit të flamujve kryengritës, si dhe me shenjat e tyre dalluese  - luani i tërbuar dhe fjalët “Liri a vdekje”. Vogëlushët mund të shikojnë nga afër dhe rripa shpatullash të uniformave të vullnetarëve bullgarë dhe ushtarëve rusë, të cilat tregojnë gradën e luftëtarit përkatës. Pjesëmarrësit kanë mundësi dhe të veshin rrobat e heronjve, që të mund të zhyten më lehtë në epokën historike.

Punishtja - muze i pret zbuluesit e rinj në oborrin e muzeut më 21 gusht nga ora 14.00 deri në orën 18.00.

Më shumë nga rubrika

Paraqitja më e hershme e efekteve të murtajës në Evropë daton që nga viti 1349. Njerëzit mbajnë arkivole me të vdekurit në qytetin Belg Tournai.

Për shkak të kolerës në shekullin e 19-të në vendin tonë u vendosën shërbimet e para të karantinës

Murtaja, lisi, tifoja, tuberkulozi, kolera...Më vonë gripi spanjoll, në ditët tona – koronavirusi. Epidemitë nëpër trojet bullgare kanë një forcë shkatërruese. Ato ndikojnë jo vetëm mbi demografinë, por ndryshojnë ecurinë e historisë. I tillë është..

botuar më 20-11-28 5.15.PD

100 vjet nga nënshkrimi i Traktatit të Neuilly-sur-Seine

Traktati u nënshkrua më 27 nëntor 1919 në komunën franceze të Parisit Neuilly-sur-Seine. Dokumenti iu imponua Bullgarisë pas humbjes së saj në Luftën e Parë Botërore /1914-1918/. Me nënshkrimin e tij nga Kryeministri i atëhershëm Aleksandër..

botuar më 20-11-27 1.34.MD

Manastiri i Shenjtë i Rilës jep shpresë dhe qetësim në ditët e sprovave

Megjithëse qëndrojmë në shtëpitë tona nga frika e epidemisë, ne nuk harrojmë të kërkojmë Zotin atje ku më mirë dëgjohet lutja jonë e sinqertë . Lutësit përmbushin tempujt çdo ditë dhe pelegrinët shkojnë në një pelegrinazh në ndonjë nga vendet e..

botuar më 20-11-26 7.20.PD