Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Rite interesante shoqërojnë Ditën e Gjyshes Mami

Foto: BGNES

Dita e Gjysheve Mami, e cila bie në 8 janar, është një nga festat e mëdha popullore kushtuar grave. Kjo ditë është pjesë e pandarë e triadës së festave të quajtura bullgarisht Vodici, bashkë me dy festat e tjera të cilat e paraprijnë – e Pagëzimit të Zotit Jisu Krisht e cila bie më 6 janar, e Joan Pararendësit dhe Pagëzor – më 7 janar. Të gjitha këto ditë janë të lidhura me ujin, me bekimin e ujit dhe me larjen rituale. Mirëpo, më 8 janar, në Ditën e Gjyshes lahen vetëm mamitë ose gratë e moshuara të cilat i ndihmojnë nuset në lindjen.

Si shumë festa të tjera popullore, Dita e Gjyshes Mami kremtohen në dy ditë - më 8 janar dhe më 21 janar sipas stilit të vjetër.

Ndryshe nga dy festat e tjera, Dita e Pagëzimit të Zotit Jisu Krisht dhe Dita e Joan Pararendësit dhe Pagëzor, të cilat janë të regjistruara si në kalendarin kishtar, ashtu edhe në atë popullor, Dita e Gjyshes Mami ka prejardhje pagane.  Për traditat e lidhura me Ditën e Gjyshes Mami mund të lexoni në botimin e Radio Bullgarisë “Dita e Gjyshes – rite popullore për nder të mamive”.

Më shumë nga rubrika

Në fokus: kukerët origjinalë nga fshati Çergan

Kukerë nga fshati Çergan, rrethi i qytetit Jamboll, janë në kopertinën e numrit të janarit të revistës "National Geographic" për Bullgarinë, njoftoi kryetari i bashkisë Gjeorgji Gjeorgjiev. Grupi i kukerëve është themeluar gjatë vitit të largët 1938..

botuar më 21-01-16 6.15.PD

Në Ditën e Shën Vasilit romët bullgarë festojnë Vitin e Ri

Më 14 janar bashkësia e romëve në Bullgari kremton festën e saj më të madhe – Ditën e Shën Vasilit, ose Bango Vasil – Vasili i Çalë. Festa është e njohur si “Viti i Ri i Romëve” dhe kremtohet nga të gjithë romët – pavarësisht nga feja e tyre...

botuar më 21-01-14 8.05.PD

Survakarët do të dëbojnë koronavirusin në fshatrat e Pernikut

Sipas traditës banuesit e fshatrave të Pernikut dhe sivjet do të ndezin zjarre rituale, që të shënojnë festën “Surva”. Tradita, e cila është një pjesë e trashëgimisë botërore kulturore të UNESKO-s, urdhëron që banuesit vendas të maskohen në natën e 13..

botuar më 21-01-13 3.12.MD