Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kalaja mesjetare “Shpirti i Shenjtë” do të gjallërojë në shfaqje me drita

Foto: haskovo.net

Multimedia në një kombinim të zërit, dritës, animimit dhe një shfaqjeje me tym do të prezantojë zhvillimin e kalasë “Shpirti i Shenjtë” gjatë epokave të ndryshme. Kalaja gjendet në vendpushimin Minerallni Bani në rrethin e qytetit Haskovo. Është themeluar gjatë shekullit të 2 dhe ka qenë e banueshme deri në shekullin e 11. Muret janë të ruajtura deri në një lartësi prej 3,5 metrash dhe në disa vende arrin deri më 2 metra trashësi. Gjatë shekullit të 12 në territorin e “Shpirtit të Shenjtë” shfaqet një nekropol. Gjatë kohës së gërmimeve në të arkeologët zbulojnë një sasi të madhe prej krijimeve të pasura të bizhuterisë. Në pranverë kalaja do të ringjallet për një jetë të re. Atëherë kalaja do të ndriçojë në të gjithë madhështinë e saj përmes një programi me drita të shumta. Për këtë qëllim tanimë është instaluar një kullë e posaçme multimediale, e cila do të sigurojë ndriçimin e bukur dhe tingëllimin. Në afërsi të “Shpirtit të Shenjtë” do të formohen vende të këndshme për pushim, si dhe zonë për organizimin e ngjarjeve, shfaqjeve të ndryshme në të hapur dhe atraksione të përkohshme turistike, premton qeveria lokale.

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Shkencëtarë zbulojnë sekretet e qytetit nëntokësor shkëmbor në Aton

Një qytet nëntokësor shkëmbor, në të cilin dikur oshënarë sprovuan forcën e besimit dhe në vetmi kërkuan Zotin, shtrihet në Malin e Shenjtë. Zbulimi u bë nga një ekspeditë ndërkombëtare që përfshinte përfaqësues të shteteve ortodokse me manastire..

botuar më 21-04-18 8.15.PD
Kisha “Shën martiri Dhimitri i Selanikut” në qytetin Vidin

Po restaurojnë kisha me një vlerë të madhe kulturore dhe historike

Mbi 2 milionë euro për restaurimin e kishave dhe të banesave e godinave kishtare me një rëndësi kombëtare dha në mbledhjen e vet të fundit të rregullt qeveria. Afro një çerek nga paratë  jepen për konservimin dhe restaurimin e manastirit të..

botuar më 21-04-17 8.10.PD
Manastiri “Shën Joan Paraardhësi” në fshatin Gradeshnica

Historitë dhe legjendat e lidhura me manastirin "Shën Joan Paraardhësi" rreth fshatit Gradeshnica

Si shumica e manastireve në Bullgari, dhe historia e tij është e gjatë, e mbështjellë me legjenda të shumta dhe ngjarje dramatike. Manastiri “Shën Joan Paraardhësi” në fshatin Gradeshnica është me një histori pothuajse 11 shekullore. Ai..

botuar më 21-04-14 12.32.MD