Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Lokomotiva më e re e Hekurudhave Shtetërore Bullgare mban emrat e dy mbretërve bullgarë

Foto: bdz.bg

Lokomotiva më e re e Hekurudhave Shtetërore Bullgare, e cila është e 11 me radhë nga dorëzimi i 15 lokomotivave të reja Smartron, mbërriti para afatit para disa ditës në Bullgari dhe tashmë bëri disa udhëtime. Kjo është lokomotiva e parë e cila do të mbajë emrat e dy sundimtarëve bullgarë – Mbretërve Petër IV dhe Ivan Asen I nga dinastia Asenevcki, themeltarët e Shtetit të Dytë Bullgar (1185 – 1396). Këtë e njoftuan nga Hekurudhat Shtetërore Bullgare. Lokomotiva e re disponon një kod specifik QR. Kur skanohet ky kod përmes një pajisjeje të lëvizshme, shfaqet informacioni në lidhje me historinë e sundimtarit, emri i të cilit mban lokomotiva. Një detaj tjetër interesant është se në ballin e çdo makine është e rikrijuar një shkronjë nga alfabeti glagolitik, i cili është një mënyrë origjinale për të promovuar dhe për të ruajtur vlerat bullgare dhe historinë tonë të pasur. Katër lokomotivat e tjerë nga porosia do të jenë në dispozicion të Hekurudhave Bullgare deri në fund të vitit. Lokomotiva të kësaj serie tashmë lëvizen nëpër binaret e Bullgarisë në drejtime të ndryshme.

Përpilues: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Antarktikët bullgarë tashmë do të lundrojnë me anijen e tyre

Anija ushtarake kërkimor-shkencore me numër bordi 421 u ankorua në portin e Varnës. Ajo është blerja e re e një konsorciumi që bashkon Shkollën Detare në Varna, Universitetin e Sofjes “Shën Kliment Ohridski” dhe Institutin Antarktik Bullgar...

botuar më 21-07-23 5.08.MD

Mësimi në distancë është problematik

Mësimi në distancë thellon pabarazitë arsimore, përkeqëson njohuritë e fëmijëve dhe kërcënon të rrisë numrin e nxënësve të cilët e braktisin shkollën. Kjo ndodhi pavarësisht përpjekjeve dhe përshtatjes së shpejtë të mësuesve, tregon një analizë e..

botuar më 21-07-23 1.10.MD

Çdo vit 30 000 bullgarë diagnostikohen me kancer

Gjatë pothuajse afro 2 vjetëve të fundit bota jeton me frikën, rreziqet dhe betejën kundër Covid-19 dhe sikurse në disa momente që të gjithë ne harruam për “betejat” e tjera shëndetësore të njerëzimit.  Sipas statistikës, gjatë vitit 2020, në..

botuar më 21-07-20 2.32.MD