Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më të kërkuarit në tregun e punës janë punëtorët me një kualifikim më të ulët

Foto: BGNES

Qendrat kryesore ekonomike tërheqin më shumë krah pune. Kjo është si pasojë nga vendet më të mira të punës, të cilat ofrojnë një mundësi më të mirë për realizim, tregon një analizë e Institutit për Ekonominë e Tregut.

Numri i të punësuarve në vend mbetet relativisht i përhershëm. Të dhënat e fundit për të punësuarit në Bullgari janë nga viti përpara pandemisë - mbi 2,3 milionë veta. Më tepër janë ata në Sofje - 760 veta. Pasojnë Plovdiv (145 mijë) dhe Varna (129 mijë), saktësoi Adrian Nikollov nga Instituti për Ekonominë e Tregut:

“Qyteti i madh sikurse me më shumë sukses arrin të japë më tepër mundësi për një profil më të gjerë të njerëzve - nga më mirë të arsimuarit deri te të arsimuarit më dobët, me specializim në drejtime të ndryshme të ekonomisë. Me një rëndësi në këtë rast janë pagimi dhe standardi i jetesës. Meqenëse qytetet më të mëdha kanë tregje më konkurruese të punës, përkatësisht aty dhe rrogat janë më të larta.”


Pjesa relative e punonjësve është një shenjë e aktivitetit dhe dinamizmit të tregjeve lokale të punës. Në 253 nga bashkitë në vend pesha e të punësuarve është më pak se 50% e popullsisë së moshës 15 vjeç e lart. Statistika tregon po kështu se më shumë se gjysma e bashkive humbasin krahun e punës midis viteve 2018 dhe 2019.

Pasojat nga pandemia gjatë vitit 2020 mbase do të sjellin me vete dhe ndryshime të konsiderueshme në hartën regjionale të të punësuarve. Rritja e papunësisë, dëshmitarë të së cilës qemë në mes të pandemisë, ishte përqendruar në qendrat e mëdha ekonomike dhe në bashkitë më të vogla, ku turizmi është sektori kryesor ekonomik. Pas heqjes në etapa të masave kufizuese pas Covid-19, më të kërkuar në tregun e punës janë punonjësit me një kualifikim të ulët:

“Ka shpallje të shumta për kërkimin e kuzhinierëve, kameriereve, shoferëve dhe të profesioneve të tjera të ngjashme. Ky është faktori i madh, i cili në këtë moment e lëviz dinamikën në tregun e punës”, sqaroi analisti ekonomik Andrian Nikollov.

Autore: Natalia Gançovska, BNR-“Horizont”

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BGNES

Më shumë nga rubrika

Çmime rekord të larta të energjisë elektrike, fitim rekord i Kompanisë Elektrike Kombëtare

Çmimet e energjisë elektrike po rriten në Bullgari, si dhe në shumë vende të tjera të Evropës. Por me rritjen e çmimeve, rriten edhe fitimet e kompanive të energjisë. Në Bullgari bëhet fjalë për lojtarin kryesor në tregun e energjisë elektrike -..

botuar më 21-12-02 7.15.PD

Akullorja e prodhuar në fshatin bullgar Rozino hyri në TOP 10 të akulloreve më të mira në botë

Bullgaria është i vetmi vend i BE-së që u përfshi në renditjen e forumit ndërkombëtar “Gelato World Heritage” në Romë, i organizuar për të tretën herë nga Shoqata Italiane e Mjeshtërve të Akulloreve (Associazione Italiana Gelatieri). Në..

botuar më 21-12-01 7.15.PD

Standard & Poor's ripohoi vlerësimin e kreditit të Bullgarisë me një perspektivë të qëndrueshme

Agjencia ndërkombëtare e vlerësimit Standard & Poor's - S&P Global Ratings ka konfirmuar vlerësimin afatgjatë të kredisë së Bullgarisë në 'BBB/A-2', bëri të ditur Ministria e Financave. Pasojat ekonomike afatmesme të pandemisë janë të..

botuar më 21-11-30 11.01.PD
Подкасти от БНР