Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Agjencia për Bullgarët Jashtë Shtetit ka miratuar 84 133 kërkesa për origjinë bullgare

Foto: arkiv

8 474 shqiptarë kanë marrë miratim aplikacioneve tyre për origjinë bullgare nga fillimi i vitit 2015 deri më 7 korrik 2021. Shqiptarët janë në vendin e pestë midis të huajve me rrënja të njohura bullgare. Përpara tyre janë vetëm Maqedonia e Veriut, Ukraina, Moldavia dhe Serbia, sipas Agjencisë Shtetërore për Bullgarët Jashtë. Refuzimet janë 650. Më shumë se 2/3 prej tyre janë nga viti 2015. Rekordi i numrit të aplikacioneve të miratuara është në vitin 2016 - 2057. Të njëjtin vit refuzimet janë 73. Për shkak të procedurës së ngadaltë disa nga ata të cilët kanë marrë certifikatën e tyre të origjinës bullgare ende nuk e kanë përdorur për të marrë shtetësinë.

Maqedonasit me aplikime për origjinë bullgare të miratuara nga Agjencia gjatë periudhës së njëjtë janë 41 855, aplikacionet e miratuara të serbëve janë 8 688, të ukrainasve - 16 018 dhe të moldavianëve - 9 098.


Më shumë nga rubrika

Viti i ri shkollor filloi dhe nëpër shkollat bullgare nëpër botë

Mbi 20 000 nxënës do të mësojnë gjatë vitit të ri shkollor në shkollat bullgare të së dielës jashtë vendit. Viti i ri shkollor u hap në mënyrë festive në respektim të të gjitha masave kundër epidemike, të shpallura në nivel lokal. Një nga 245..

botuar më 21-09-20 1.15.MD
Violeta Ivanova

Sindikatat duan një rritje prej 17% të pagës minimale

Paga minimale të bëhet 388 euro nga 1 janari 2022. Për këtë këmbëngul sindikata më e madhe në Bullgari Konfederata e Sindikatave të Pavarura (KNSB). Rritja në krahasim me 332 eurot aktuale është 17%. Kjo është mënyra e vetme për t'iu përgjigjur..

botuar më 21-09-20 12.26.MD

Shkenca bullgare ka një përfitim të rëndësishëm – anijen “Shenjtorët Kirill dhe Metodij”

Ideja e Bullgarisë për të pasur një anije kërkimor-shkencore për të lundruar në Oqeanin Botëror dhe mbi të gjitha në Antarktidë është shumë e vjetër, që përpara 30-40 vjetëve. Me përpjekjet e studiuesve bullgarë në Antarktidë, Instituti Bullgar i..

botuar më 21-09-20 7.15.PD