Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Akademia Bullgare e Shkencave zgjodhi katër akademikë të rinj

Ministri i Arsimit u bë akademik

Akademia Bullgare e Shkencave
Foto: Ani Petrova

Në mbledhjen e akademikëve u zgjodhën katër akademikë të rinj të Akademisë Bullgare të Shkencave (BAN). Në mesin e tyre është edhe Ministri në detyrë i Arsimit, Akad. Nikollaj Denkov. Ai lindi në vitin 1962 dhe është një kimist me famë botërore. Akad. Nikollaj Denkov renditet ndër 2 për qind të shkencëtarëve më të mirë në botë sipas renditjes së Universitetit prestigjioz Stanford. Punon në Universitetin e Sofjes.

Matematikani Oleg Mushkarov është gjithashtu një akademik i sapozgjedhur. Ai lindi në vitin 1951. Ka dhënë kontribut botëror në fusha të tilla si gjeometria diferenciale, analiza komplekse shumëdimensionale dhe fizika matematikore. Punon në Institutin e Matematikës dhe Informatikës të BAN.

Ndër akademikët e rinj është Nikollaj Vitanov, i lindur në 1964. Ai është një shkencëtar kryesor në informatikën kuantike dhe kontrollin koherent të sistemeve kuantike. Ai është renditur nga Universiteti Stanford në mesin e 2 për qind të shkencëtarëve më të mirë në botë. Aktualisht është zëvendës rektor në Universitetin e Sofjes.

Në të njëjtën renditje prestigjioze është edhe akademiku i katërt i sapozgjedhur - Konstantin Haxhiivanov. Ai lindi në vitin 1958 dhe është një shkencëtar me famë botërore në fushën e kimisë së sipërfaqeve. Punon në Institutin e Kimisë së Përgjithshme dhe Inorganike të Akademisë Bullgare të Shkencave.


Më shumë nga rubrika

Fëmijët bullgarë jashtë vendit mësojnë në 43 shkolla të së dielës në 6 kontinente

Gjithsej 373 shkolla të së dielës të cilat organizojnë procesin mësimor për fëmijët bullgarë jashtë vendit këtë vit shkollor. Ato janë në 43 vende në 6 kontinente. Në to studiojnë gjithsej 34 296 nxënës dhe studentë të ardhshëm, njoftoi Ministria e..

botuar më 21-12-08 6.26.MD

Studentët festojnë sot, por këmbëngulin për forma të reja organizimi të procesit mësimor

Rreth 200 mijë persona studiojnë në 52 universitete në qindra specialitete në vendin tonë. Dhe siç e dikton tradita - 8 dhjetori është një ditë feste. Një historik i vogël i festës Ideja për të pasur një festë të veçantë në Bullgari,..

botuar më 21-12-08 1.05.MD

A e ka forcuar pandemia dëshirën tonë për të ngrënë shëndetshëm?

Covid kriza e ka rritur konsumin e ushqimeve biologjike midis 10 dhe 20% në shtetet e ndryshme, tregon  Federata Evropiane e  Lëvizjeve të Bujqësisë Organike. Megjithatë, në Bullgari nuk ka të dhëna për këtë se sa dhe çfarë ushqimesh bio blihen. Sipas..

botuar më 21-12-08 7.45.PD
Подкасти от БНР