Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një platformë prezanton piktorët që kanë punuar në kishat e Sofjes nga viti 1878 deri në vitin 1944

“Darka e Fundit”, një mural në kishën “Shën e Diela”në Sofje, piktor Ivan Mërkviçka
Foto: sofia-churches.com

Një platformë e re paraqet artistë, gdhendës dhe piktorë që kanë punuar në kishat e Sofjes nga viti 1878 deri në vitin 1944. Ajo është një projekt i Institutit për Studimin e Arteve pranë Akademisë Bullgare të Shkencave, i cili zbatohet me mbështetjen financiare të Programit të Sofjes “Kulturë” - 2021 . Platforma, e quajtur “Vizualizim i të shenjtës: Një regjistër i artistëve akademikë, piktorëve dhe gdhendësve që kanë punuar në kishat e Sofjes (1878-1944)”, është në dispozicion vetëm në gjuhën bullgare në adresë: https://www.sofia-churches.com/ .

Përveç se do të paraqesë informacion sistematik për artistët që kanë punuar në kishat e Sofjes në periudhën nga Çlirimi (1879) deri në mesin e shekullit të njëzetë, do të përmbajë edhe një bibliotekë digjitale me materiale që lidhen me kulturën e krishterë në Bullgari nga kjo periudhë. Platforma pritet të jetë dygjuhëshe, por aktualisht është e disponueshme vetëm në bullgarisht.


Më shumë nga rubrika

Një hartë interaktive paraqet gjellë të shijshme në një dialekt autentik bullgar

Se si zbulohen dialektet bullgare përmes gjellëve të stërgjysheve tona ose anasjelltas, mund të mësojmë nëse "shfletojmë" " Hartën interaktive të kuzhinës në territorin e gjuhës bullgare " të Institutit të Gjuhës Bullgare pranë Akademisë Bullgare..

botuar më 22-01-26 7.15.PD

Gjashtë lagje të kryeqytetit në fokusin e serisë “5 minuta Sofja”

Seria e filmave të shkurtër dokumentarë, kushtuar historisë  së kryeqytetit, filloi sezonin e vet të nëntë. Në vazhdim të 6 javëve, prodhimi filmik i Kamen Vodeniçerovit  “5 minuta Sofja” i njeh spektatorët me historinë e disave prej lagjeve..

botuar më 22-01-24 7.15.PD

Në Bollgrad do të ketë një zonë etnografike bullgare

Ndërtimi i një zone etnografike bullgare filloi në fillim të vitit në Qendrën për Kulturë dhe Pushime të Komunës së Bollgradit / Bollgradi në Ukrainë konsiderohet si kryeqyteti jozyrtar i bullgarëve të Besarabisë . Banorët dhe mysafirët e..

botuar më 22-01-23 8.05.PD
Подкасти от БНР