Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Fshati Makariopollsko mirëpret Trifon Zarezan me shije vere dhe meze të bëra vetë

Foto: namegdana.com

Në fshtin Makariopollsko, rrethi i Tërgovishtes, festojnë sipas stilit të vjetër ditën e Trifonit, të konsideruar për festë të vreshtarëve dhe të verë bërësve, informoi BTA. Në fshatin e njohur për vreshtat e tij, vendasit organizojnë degustim të verës dhe të mezeve të përgatitura vetë, por përpara kësaj sipas traditës së vjetër do të krasisin vreshtat. Pavarësisht dhe të pakësuara për nga sipërfaqja gjatë viteve të fundit, për vreshtat akoma kujdesen pronarë të mirë, të cilët më shpesh risin kaberne, por ka dhe entuziasë, të cilët bëjnë dhe verë të bardha dhe roze. Organizator i festës është Vatra e Kulturës “Minço Ivanov-1912”.

Para dreke më 14 shkurt banuesit dhe miqtë  do të mblidhen rreth vreshtave, në hyrje të fshatit, ku do të rikrijohet tradita krasitja e vreshtave, pas së cilës do të fillojë  dhe gara tradicionale për një prodhues më të mirë të verës, e cila organizohet për vit të radhës. Çdo një pjesëmarrës duhet të paraqesë verë nga rendimenti i vitit 2021. Për gjendjen e mirë shpirtërore është kujdesur grupi folklorik pranë vatrës së kulturës, i cili do të përshëndesë pjesëmarrësit dhe miqtë me këngë të zgjedhura, kushtuar festës. Për herë të parë do të ketë dhe ekspozitë “Mezeja e gjyshit”, në të cilën banorët vendas do të tregojnë mjeshtëritë e tyre të kulinarisë gjatë prodhimit të delikatesave shtëpiake prej mishi. Recetat më të preferuara janë për sallo të bërë në shtëpi dhe llukanik me mish viçi. Dhe meqenëse çdo një ka sekretin e vet për shijen, organizatorët kanë vënë kusht, pjesëmarrësit të shoqërojnë delikatesat shtëpiake me recetë për ekspozitën.

Përpiloi: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Paraqitja e zakoneve të lidhura me ditën e Shën Varvarës

Tre festa në fillim të dhjetorit shënojnë kalimin nga vjeshta në dimër

4 dhjetori është festa kishtare e Dëshmores së Madhe të Shenjtë Varvara , e festuar si nga Ortodoksia, ashtu edhe nga Katolicizmi. Varvara ishte një vajzë nga një familje fisnike, е cila vdiq për besimin e saj të krishterë në fillim të..

botuar më 22-12-05 9.21.PD
Foto: Muzeu Historik Rajonal i Sofjes

Në "dasëm" në Muzeun Historik Rajonal të Sofjes

Çfarë ndryshimesh pësuan traditat e dasmave bullgare pas çlirimit në vitin 1878? Si qyteti, si qendër tërheqëse për një lloj të ri jetese, ndryshon edhe dasmën? Çfarë solli socializmi në periudhën 1944-1989? Përgjigjet për këto dhe shumë pyetje të..

botuar më 22-11-17 7.15.PD

Grupe folklorike bullgare nga e gjithë bota takohen në Sofje

Formacione folklorike bullgare nga mbarë bota mblidhen në Sofje nga 11 deri më 13 nëntor 2022 në një takim seminar. Qëllimi është të vihet fillimi i një seri takimesh vjetore të udhëheqësve të formacioneve të ngjashme të bullgarëve jashtë shtetit. Këtë..

botuar më 22-10-30 12.05.MD