Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një park paleontologjik krejt i ri kënaq të rinjtë dhe të moshuarit në qytetin turistik Vërshec

7
Foto: Qendra Informative Turistike - Vërshec

Hapi dyer atraksioni më i ri në qytetin piktoresk në malin Stara Pllanina-Vërshec. I vetmi park paleontologjik  i këtij lloji në Ballkan shtrihet mbi një sipërfaqe prej një hektari në Parkun e Pishave të qytetit dhe tanimë po mirëpret mysafirët e tij të parë të padurueshëm, njoftojnë nga Qendra Informative Turistike të qytetit Vërshec

Me financim nga një projekt evropian, ambienti është i gjelbëruar dhe i pajisur me ndriçim dhe sedije. Është ndërtuar dhe një Qendër moderne Informacioni, ku janë paraqitur gjetjet paleontologjike nga zona e Vërshecit.


Parku paleontologjik rikrijon mjedisin natyror në këtë pjesë të Ballkanit që prej rreth 2.5 milionë vjet më parë. Janë prezantuar llojet më atraktive të specieve vertebrorësh të kësaj epoke, të njohura nga lokaliteti i zbuluar pranë Vërshecit. Në fakt, studime intensive paleontologjie në rajon  janë organizuar akoma gjatë viteve 90 të shekullit të 20. 


Në të kaluarën e largët, kafshët të cilët kanë jetuar në këtë pjesë të Evropës kanë qenë shumë më të ndryshëm se ato të sotmet-rinoqerontët, kuajt e egër të lashtë dhe kafshët thundrake, gepardët, hienat, macet me dhëmbë sabër, shkabat e mëdhenj, shqiponjat, skifterët, laureshë dhe shumë lloje të tjera shpendësh të zhdukur. Nëpër këto vende kanë bredhur antilopa, pranë hardhucave të mëdha - varani.

Në qendrën e ekspozimit janë paraqitur po kështu dhe rikonstruksione interesante skulpturore, si dhe një ekspozitë me mbetje fosile nga depozitimi pranë qytetit Vërshec.


Por, mes objekteve më kureshtare në park është Diorama me një sipërfaqe prej rreth 12 metrave katrore. Ajo rikrijon bimësinë, reliefin dhe llojet bazë të specieve kryesore të vertebrorëve në këtë pjesë të kontinentit që përpara 2,5 milionë vjet.

Deri në këtë moment gjatë gërmimeve rreth qytetit Vërshec janë saktësuar rreth 140 lloje kafshësh vertebrore. Mes tyre është zbuluar një lloj  specie e gjitarëve të vegjël mishngrënës dhe një specie vole  evropiane e pishës që janë të reja për shkencën botërore. E gjithë kjo pasuri e gjetjeve e vendos rajonin në një nga vendet e  para në numër të specieve vertebrore të gjetura në Evropë.

Akoma për projektin do të mësoni nga reportazhi i Miglena Ivanovës “Parku paleontologjik në qytetin Vërshec do të na transferoi në kohën përpara epokës së fundit të akullt” nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Qendra Informative Turistike - Vërshec

Më shumë nga rubrika

Celle di Bulgheria

Komuna italiane Celle di Bulgheria - mysafir nderi në festivalin "Petrovska Kitka" në Veliki Preslav

Komuna e Celle di Bulgheria do të jetë mysafir nderi në festivalin folklorik “Petrovska Kitka” në qytetin Veliki Presllav (Bullgari Verilindore). Ngjarja e pritshme do të zhvillohet nga 24 deri më 26 qershor, dhe në të do të marrin pjesë..

botuar më 22-06-24 10.56.PD
Foto: Bansko Nomad Fest 2021

Bansko Nomad Fest 2022 pret qindra nomadë digjitalë nga e gjithë bota

Nga data 26 qershor deri më 3 korrik qyteti Bansko po përgatitet të presë qindra nomadë digjitalë si dhe njerëz të cilët punojnë në distancë nga e gjithë bota, që të mund të festojnë lirinë dhe mënyrën e pavarur të punës dhe të jetës. Në..

botuar më 22-06-24 7.15.PD

Në mal në vend se në det - përse të zgjedhim një pushim në qytetin Trojan këtë verë

Gjatë muajit maj bashkia e qytetit Trojan ka llogaritur një prani të fortë turistike. Duke gjykuar në bazë të rezervimeve paraprake, gjatë muajve të ardhshëm në malin Stara Pllanina në rajonin e qytetit Trojan pritet një sulm edhe më i madh, mësojmë..

botuar më 22-06-20 1.05.MD