Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Instituti Shtetëror i Kulturës dhe Radioja Kombëtare Bullgare drejtojnë një urim muzikor me rastin e Ditës së Evropës

Foto: BNR

Himni i Evropës së Bashkuar në interpretim të Korit të Fëmijëve të Radios Kombëtare Bullgare është një mesazh special, të cilin e përcjellin Instituti Shtetëror i Kulturës pranë Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Radioja Kombëtare Bullgare me rastin e Ditës së Evropës – 9 Majit.

Siç dihet si bazë e himnit u shfrytëzua finali i pjesës së katërt të Simfonisë № 9 të Betovenit. Vepra u krijua në vitet 20-të të shekullit XIX dhe është ndër opuset e fundit të klasikut të Vjenës. Nga pikëpamja historike, kjo është simfonia e parë e një kompozitori të madh, në partiturat e së cilës janë të përfshirë kor dhe solistë. Betoveni e kompozoi pjesën vokale mbi tekstin e “Odës së gëzimit” të krijuesit të njohur gjerman Fridrih Shiler, dhe vet ai shtoi më shumë tekst.

Në vitet 70-të të shekullit XX Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës mori vendim që “Oda e gëzimit” nga Betoveni të bëhet himn i Evropës. Dirigjenti i shquar Herbert fon Karajanu ngarkua të bëjë tri aranzhime instrumentale – për solo piano, për orkestrën frymore dhe për orkestrën simfonike. Ai ishte i pari, nën drejtimin e të cilit u incizuan versionet e ndryshme. Doemos himni tingëllon edhe në versione korale, siç është incizimi i cili shërben për urimin festiv të Radios Kombëtare Bullgare dhe të Institutit Shtetëror të Kulturës Pranë Ministrisë së Punëve të Jashtme.

Redaktore: Allbena Bezovska

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Pak më shumë xhaz...

Everybody Needs A Little More Jazz – kjo është motoja e zgjedhur nga këngëtarja AnaBella – Ana Topallova dhe kompozitori Minko Llambov për koncertin e tyre. “Kjo është një dhuratë për të gjithë njohësit e ndjesisë elegante, të bukur, të hollë..

botuar më 22-12-05 5.07.MD

Lili Ivanova e mbyll turneun e saj kombëtar me një koncert në Sofje

Turneu kombëtar i legjendës së estradës bullgare Lili Ivanova kaloi me shumë interes, salla të mbushura dhe me duartrokitje dhe brohoritje të vazhdueshme "Të duam" nga publiku. Pas 31 takimeve të paharrueshme me fansat në qytetet e vogla dhe të..

botuar më 22-12-04 11.20.PD

Radio-premiera e "Iglika" – albumi i ri i Vladimir Karparov

Albumi "Iglika" ka mbledhur nëntë kompozime origjinale të saksofonistit të njohur bullgar. Çdo një prej tyre është si një pjesë e një mozaiku shumëngjyrësh dhe tregon përvojat personale dhe ngjarjet në jetën e tij në vitet e fundit. Muzika, një..

botuar më 22-12-02 7.15.PD