Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Qyteti Gabrovo do të jetë pjesëmarrësi bullgar në nismën "Partneritete për Inovacione Rajonale"

Maria Gabriel: Bashkëpunimi midis rajoneve është një faktor kryesor në zhvillimin e inovacioneve në Evropë

Foto: Tanja Hristova

63 rajone, 7 qytete dhe 4 shtete anëtare janë të zgjedhura të marrin pjesë në nismën pilot “Partneritete për Inovacione Rajonale”. Qyteti Gabrovo është regjioni bullgar pjesëmarrës.

“Ne do t'u ofrojmë rajoneve dhe qyteteve ekspertizë, bashkëpunim, rrjetëzim që do t'i ndihmojë ata të tërheqin investime dhe të mobilizojnë programet e duhura për financim”, sqaroi Komisionarja e Bashkimit Evropian Maria Gabriel në një konferencë për shtypin në Bruksel.

Rajonet dhe qytetet pjesëmarrëse do të punojnë në bazë të “Manualit mbi Partneritetet për Inovacione Rajonale”. Dokumenti bazohet në tre elementë - një kornizë strategjike, një proces të bashkë krijimit me qytetarët dhe gjetjen e zgjidhjeve të përshtatura me kushtet specifike lokale në territor. Do të inkurajohen dhe praktikat e mira, mësimi përmes eksperimentimit dhe forcimi i kapacitetit të ekosistemeve rajonale për inovacione.

Gjatë muajit korrik Komisionarja Evropiane bullgare Maria Gabriel do të prezantojë një program të ri evropian për inovacionet:


“Ai do të punojë për stimulimin e inovacioneve në çdo një regjion në Evropë. Vala e re e inovacioneve sjell zgjidhje konkrete të problemeve, me të cilat ndeshet çdo një prej nesh në çdo një vend të populluar në fushën e transportit, energjetikës, bujqësisë. Sot duhet të bëjmë kështu që, çdo një novator të mund të ketë një akses të lirë tek një regjion tjetër, me qëllim tërheqjen e investitorëve dhe krijimin e pazareve për produktet dhe shërbimet e tij, pavarësisht se në cilin rajon gjendet.”

Redaktore: Elena Karkallanova

Përgatiti në Shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Historia e panjohur e bullgarëve në Tavria

Jeta dhe fati i bullgarëve që janë shpërngulur në Tavria, të cilët numërojnë afro 40 000 njerëz, të vendosur në territorin e Ukrainës së sotme dhe në Gadishullin e Krimesë, rrallë janë objekt studimi, polemikash dhe diskutimi. Mungesa e..

botuar më 22-07-04 7.15.PD

Mungesa e mjekëve dhe e specialistëve të rinj po bëhet problem kombëtar për Bullgarinë

Spitalet në vend po mbyten për shkak të mungesës së specialistëve në shumë fusha mjekësore. Reparte të tëra në spitalet e qyteteve më të vogla tashmë mbështeten nga pensionistët që punojnë, ndërsa të tjerat janë mbyllur për shkak të mungesës së..

botuar më 22-07-02 11.05.PD

“July Morning” – tradita e Detit të Zi po vazhdon

Mirëpritja e mëngjesit të parë të korrikut në bregun bullgar të Detit të Zi, nën tingujt e muzikës, është kthyer në një ritual plot dritë dhe ndjesi pozitive, i vëzhguar dhe i përcjellë brez pas brezi. Edhe pse e ndikuar nga lëvizja botërore e..

botuar më 22-06-30 3.37.MD