Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Nderojmë kujtimin e Shën Naum Ohridski

Shën Naum Ohridski
Foto: BGNES

Më 20 qershor Kisha Ortodokse Bullgare nderon veprën e Shën Naum Ohridski. Ai është një letrar në mesin e pesë nxënësve më të devotshëm të mësuesve të parë sllavë Shenjtorët Kirill dhe Metodij.

Ai u rrit në Mizia. Mori pjesë në Misionin në Moravi. Pas vdekjes së Shën Metodijit u kthye në Bullgari në vitin 885 së bashku me dy nxënësit e tjerë Kliment dhe Angelarij. Ai u bë një nga figurat më të frymëzuara të Shkollës Letrare në Presllav. Në vitin 893, kur Shën Kliment Ohridski u bë peshkop i Drembicës, Shën Naum u largua nga Presllav dhe mori detyrën e tij të mësuesit në rrethin Kutmiçevica.

Rreth vitit 900, Naumi u tërhoq në një manastir afër Ohrit dhe vazhdoi veprimtarinë e tij arsimore. Në vitin 910 u varros në kishën e manastirit që themeloi pranë liqenit të Ohrit dhe pak pas kësaj u shpall shenjtor.

Më shumë nga rubrika

Profetesha Vanga besonte se viti 2022 është një pikë kthese për njerëzimin, kujtojnë ithtarët e saj

Çdo vit në prag të 11 gushtit – ditës së vdekjes së profetes së njohur bullgare Gjysha Vanga, e cila u largua nga kjo botë në vitin 1996, qindra pelegrinë i drejtohen shtëpisë dhe varrit të saj. Shumë nga njerëzit që i janë mirënjohës profetes..

botuar më 22-08-07 11.25.PD

Shpërfytyrimi i Krishtit - festa më e nderuar e krishtere

Më 6 gusht Kisha Ortodokse Bullgare kremton një nga festat më të ndritshme – Shpërfytyrimi (Metamorfoza) e Krishtit. Në këtë ditë shënohet një ngjarje e rëndësishme ungjillore, që konfirmon origjinën hyjnore të Zotit Jezu Krisht. Festa u..

botuar më 22-08-06 8.20.PD

119 vjet nga Epopeja e Ilindenit

Më 2 gusht mbushen 119 vjet nga shpërthimi i Kryengritjes së Ilindenit . Ajo ishte rezultat i reagimit të ashpër nga ana e popullit bullgar ndaj vendimit të Fuqive të Mëdha (Britania e Madhe, Austro-Hungaria, Rusia, Franca, Gjermania, Italia) që..

botuar më 22-08-02 11.35.PD