Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pesë pemë shekullore në Parkun Stranxha do të marrin statusin e mbrojtur

Foto: strandja.bg

Pemët e reja pesëshekullore në territorin e parkut natyror “Stranxha” janë gati të shpallen të mbrojtura. Ata janë të vendosura në territorin e komunës së Carevos, njoftoi menaxhmenti i rezervatit. Tre prej tyre janë të llojeve të lisit të Stranxhës (Quercus hrezerbartwissiana), ka një Elm të Bardhë (Ulmus laevis) dhe një pemë nga lloji Quercus cerris.

Gjatë javës së kaluar, një komision ekspertësh ka bërë një inspektim të plotë të pemëve të propozuara dhe janë konfirmuar të gjitha kërkesat për marrjen e statusit. Deri në fund të verës do të kryhet rrethimi dhe markimi i tyre sipas kërkesave të ligjit.

Aktualisht në territorin e parkut natyror “Stranxha” janë 29 pemë shekullore të mbrojtura, 11 prej të cilave janë shpallur vitin e kaluar. Pemët janë të moshës nga 150 deri në 600 vjet, 21 prej tyre janë të llojit të lisit të Stranxhës, i cili është karakteristik në rajon.

Përpiloi: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: strandja.bg

Më shumë nga rubrika

Një shpikje bullgare në fushën e fushuesve u prezantua në një ekspozitë të specializuar në Gjermani

Bullgaria prezantoi një shtëpi inovative të lëvizshme që peshon 3 400 kilogramë në ekspozitën e Caravan Salon në qytetin gjerman Dyseldorf . Projekti është vepër e Kamen Stankov dhe ekipit të tij nga Varna. Shtëpia e lëvizshme është gati 38 metra..

botuar më 22-09-25 10.05.PD

Festivali “WIENWOCHE” në Vjenë dhe gjurma bullgare në të

“Arti është një gënjeshtër, por kjo gënjeshtër na mëson sesi të arrijmë deri tek e vërteta”- këto fjalë të Pikasos sikurse janë përkthimi universal i përpjekjeve të të gjithë artistëve nëpër botë. Kërkimi i “së vërtetës” për një botë më të mirë,..

botuar më 22-09-23 7.15.PD

Është mirë të jetojmë si një komunitet, ku fqinjët nuk janë konkurrentët tanë, por njerëz të cilët e ndihmojmë njëri-tjetrin

23 vjet bashkë në çdo një moment, si në shtëpi ashtu dhe derisa  janë në punë. Kështu, në një fjali mund të përgjithësojmë jetën  e Olivie dhe Mitana Rosh. Ata janë njohur në Francë, por kanë zgjedhur  të vendosen dhe të krijojnë restorantin e..

botuar më 22-09-21 7.15.PD