Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një nismë bamirëse dhuron pemë frutore në mbarë Bullgarinë

Foto: BGNES

50 000 pemë frutore do të mbillen në të gjithë Bullgarinë si pjesë e një fushate të organizuar nga nisma bamirëse Gorata.bg. Ajo filloi më 1 janar 2023 dhe deri në pranverë do të ofrohen pa pagesë 25 mijë kumbulla dhe 25 mijë ftua. Janë 5000 njerëz që do të marrin nga 10 fidanë secili. Deri më tani 3500 veta kanë shprehur dëshirë për t’i marrë, shpjegoi për BNR Nikolla Rahnev, themeluesi i Gorata.bg. Kërkesa ka edhe nga disa organizata që dëshirojnë t'i mbjellin në oborret e shkollave dhe kopshteve, si dhe nga kishat dhe azilet.


Fushata e mbjelljes së pemëve ka nisur që nga viti 2013 dhe deri në vitin 2022, mbi gjysmë milioni fidanë janë mbjellë përmes saj. “Iniciativa ka mbi 260 mijë ndjekës”, theksoi Nikolla Rahnevi dhe shtoi se ende nuk kanë mundësi të ndjekin zhvillimin e të gjitha pemëve të mbjella deri më tani, sepse nuk ka mekanizëm reagimi.

“Kur punojmë me pylltari, zakonisht shkalla e mbijetesës është nga 30% deri në 45% për qind, sepse terreni është më i vështirë. Kur punojmë me komunat, mbijetesa e pemëve është sërish në të njëjtin diapazon, ndoshta rreth 55%. Kur u dhurojmë pemët bletarëve, ose njerëzve të tjerë të veçantë, që mbjellin sasi më të vogla në oborret e tyre dhe kujdesen më shumë, shkalla e mbijetesës arrin 70-80%”, thotë Nikolla Rahnev.

Foto: BGNES

Përpiloi: Gergana Mançeva

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Bullgaria ka përparuar me tetë hapa në shkallën e lumturisë

Bullgaria përparon me 8 pozicione në renditjen e nivelit të lumturisë tështeteve të ndryshme, të përgatitur me urdhër të OKB-së. Sondazhi mat ndjesinë e kënaqësisë së qytetarëve me jetën, ku treguesit lidhen jo vetëm me produktin e brendshëm bruto..

botuar më 23-03-25 9.05.PD

Ungjillëzimi i Hyjlindëses lidhet ngushtë me bamirësinë

Festa e ndritur e Krishterë e Ungjillëzimit të Hyjlindëses, të cilën e kremtojmë çdo vit më 25 mars, është ndër festat e preferuara pranverore të gjithë botës së krishterë. Nëpërmjet Virgjëreshës Mari, e zgjedhur si më e pastërta e virgjëreshave,..

botuar më 23-03-25 6.10.PD

“Ora e Tokës” – fikim dritat dhe sjellim dritë mbi problemet e specieve në zhdukje

Më 25 mars do të fikim dritat për një orë për të mbështetur planetin, por në të njëjtën kohë të sjellim dritë mbi problemin e habitateve të kufizuara të kafshëve të egra në Bullgari. Në kuadër të fushatës globale “Ora e Tokës”, organizata për..

botuar më 23-03-25 5.15.PD