Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Suxhuku i Trojanit” është kthyer në një specialitet të mbrojtur të BE-së

Foto: bulgaria.representation.ec.europa.eu

Komisioni Evropian ka miratuar futjen e emrit "Suxhuku i Trojanit" ne regjistrin e ushqimeve me karakter specifik tradicional. Futja e emrit të një produkti në këtë regjistër e mbron atë nga falsifikimi dhe keqpërdorimi. "Suxhuku i Trojanit" është një produkt mishi të shtypur, të tharë dhe të tymosur. Përgatitet nga mish i grirë viçi ose bualli dhe mish derri, erëza natyrale dhe lëndë të para ndihmëse. Ka shije karakteristike mesatarisht kripore, dhe aromë të theksuar. Metoda tradicionale e prodhimit gjatë tharjes dhe tymosjes e bën atë një produkt unik bullgar.


Vetë emri "i Trojanit" ka lidhje etimologjike me emrin e qytetit të Trojanit, d.m.th me vendin, ku "Suxhuku i Trojanit" u prodhua dhe u popullarizua për herë të parë nga mjeshtri Ilija Tasllakov. Në vitin 1883, ai importoi për herë të parë në Bullgari makina për bluarje të mishit dhe u bë një nga prodhuesit e parë të suxhukut në vend. Emri i ri i shtohet listës së 69 ushqimeve me karakter tradicional specifik që tashmë janë të mbrojtura dhe është produkti i gjashtë i mbrojtur bullgar.

Më shumë nga rubrika

Rosica Mateva

Një numër më i madh zyrtarësh do të pranojnë protokollet nga vendvotimet jashtë vendit

U krijuan kushte që procesi i evidentimit të rezultateve të votimit parlamentar jashtë vendit të ecë më mirë, tha Rosica Mateva, nënkryetare e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ). Në një intervistë për Radio Bullgarinë, ajo sqaroi se për të..

botuar më 23-03-27 3.02.MD

Bum i skarlatinës dhe lisë së dhenve tek fëmijët në Bullgari

“Diçka po ndodh!” Me këtë fjali të shkurtër në Facebook, drejtori i shkollës 119 të kryeqytetit “Akad. Mihaill Arnaudov" Dijan Stamatov jo para shumë kohësh rikrijoi pamjen aktuale shëndetësore: 200 pacientë (13% e të gjithëve); 2 fëmijë..

botuar më 23-03-27 7.15.PD

Bullgaria ka përparuar me tetë hapa në shkallën e lumturisë

Bullgaria përparon me 8 pozicione në renditjen e nivelit të lumturisë tështeteve të ndryshme, të përgatitur me urdhër të OKB-së. Sondazhi mat ndjesinë e kënaqësisë së qytetarëve me jetën, ku treguesit lidhen jo vetëm me produktin e brendshëm bruto..

botuar më 23-03-25 9.05.PD