Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bilancet pas përmbytjeve të mëdha përgjatë Detit të Zi

10
Foto: BТА

Pas përmbytjes shkatërruese në bregun tonë jugor të Detit të Zi dhe pas katër viktimave njerëzore, fillon vlerësimi i dëmeve nga fatkeqësia.

Lidhja me Sinemorec është rivendosur dhe tashmë është e mundur të udhëtohet. Nuk ka askund persona në gjendje të vështirë dhe është rikthyer lidhja tokësore mes dy lagjeve të Carevos, ku dje u shemb një urë. Sot pritet të fillojë ndërtimi i objektit ponton midis Carevos dhe Ahtopoll. Gjithashtu duhet të bëhet një vlerësim i dëmit. 


Më shumë informacion do të mësojmë nga guvernatori rajonal i Burgasit, Pllamen Janev. Ai komentoi para gazetares Sillvija Velikova edhe dyshimet e ndryshme që lindin gjithmonë pas fatkeqësive të tilla –mosmirëmbajtjen e infrastrukturës nga ana e institucioneve.

Fatkeqësisht katër viktimat janë fakt, por nuk kemi raportime për persona të tjerë të zhdukur që janë në kërkim. Vazhdon puna për pastrimin dhe ndihmën për njerëzit në vështirësi, kullimin e hoteleve dhe shtëpive private. Kemi raporte për kafshë të humbura që do të përpiqemi t'i gjejmë. Do të caktohet një komision për vlerësimin e dëmeve dhe fillimin e hetimeve për gjendjen e grykave dhe lumit Veleka për të përcaktuar nëse ka shkaqe të tjera të përmbytjes përveç përroit”.


Stojan Çajkov është një vullnetar, administrator i grupit "Carevo" në Facebook i cili e cilësoi situatën pas përmbytjes si shumë të frikshme. "Ka shumë dëme – në shtëpitë private, në infrastrukturën e qytetit, por mendoj se gjërat do të përmirësohen," tha ai për BNR. Stojan Çajkov na tregoi për nevojat në zonat e prekura dhe për veprimet e koordinuara nga ai:  

“Të gjithë vullnetarët në terren ndihmuan me aq sa ishte e mundur, veçanërisht në fshatrat Kosti dhe Brodillovo, ku ishte më e vështira. Nuk dua të jem mbrojtësi i askujt, por fatkeqësia ishte e madhe. Njerëzit që janë mbi 70 vjeç thonë se nuk kanë parë një fatkeqësi të tillë deri më tani. Nëse veprimtaria e njeriut ka kontribuuar për këtë tragjedi, nëse kjo varet nga prerja e Stranxhës - kjo mbetet për t'u analizuar”.


Në të gjitha vendet ku ka mbështetje proaktive politike për tejkalimin e problemit të ndryshimeve klimatike, para kësaj ka pasur një fatkeqësi të madhe, komentoi për BNR Georgi Stefanov nga Koalicioni për Klimën. “Falë Zotit, Bullgaria ende nuk ka përjetuar një katastrofë në përmasat që shohim nëpër botë”, theksoi Stefanov dhe shtoi se rritja e fatkeqësive natyrore në 30 vitet e fundit, krahasuar me 30 vitet e mëparshme, është trefishuar dhe ato do të bëhen gjithnjë e më të shpeshta. “Për Bullgarinë, gati 60% e rrezikut kryesor lidhet me përmbytje të tilla”, shpjegoi Stefanov dhe shtoi se ne kemi një sërë dokumentesh strategjike për 20 vjet në fusha të ndryshme.


“Megjithëse shteti tani e kryen punën e vet, ai mungon në aspektin e parandalimit – theksoi ekologu. – Në vendin tonë asnjëherë nuk është bërë një vlerësim i përfitimeve dhe i kostove. Sa do t'i kushtojë shoqërisë dhe ekonomisë ky dëm? Ne duhet t'i peshojmë përfitimet dhe shpenzimet, që të parandalojmë një gjë të tillë në të ardhmen. Kompanitë e sigurimeve bëjnë shumë analiza të tilla financiare dhe arrijnë të justifikojnë çmimin e sigurimit që ofrojnë. Vendi ynë nuk ka një politikë sigurimi. Mund të aplikohet një sistem, i cili të funksionojë në sajë të kontributeve të vogla vullnetare nga të gjithë, në mënyrë që të mund të gjenerohen fonde për të kompensuar dëmet e fatkeqësive të ndryshme natyrore".


Shumat e nevojshme për rimëkëmbjen e Carevos pas përmbytjes do të jenë të mëdha - është i bindur nënkryetari i komunës, Marin Kirov:

“Bashkia menjëherë ka marrë masa për rivendosjen, por deri sa i arrijnë forcat e saj. Bëhet fjalë për pastrimin e qytetit dhe vendbanimeve të tjera, transportimin e mbeturinave, restaurimin e urave dhe objekteve të tjera. Shpresoj që brenda 1-2 muajsh të kemi sukses dhe gjërat të normalizohen”.  

Përpiloi: Joan Kolev në bazë të intervistës së Sillvija Velikovës

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: BTA, BGNES

Më shumë nga rubrika

Kompleksi Qendror Tregtar i Sofjes

Një ndërtesë emblematike e Sofjes do të zgjohet për një jetë të re

Një nga godinat emblematike në pjesën qendrore të kryeqytetit po përgatitet për një jetë të re. Tregu i parë modern i mbyllur me produkte mishi, qumështi, peshk dhe perime në Sofje po i nënshtrohet restaurimit në shkallë të gjerë, që tashmë ka arritur në..

botuar më 23-12-03 8.15.PD

Zyrë në autobus dykatësh? Një sipërmarrës bullgar e bën të mundur idenë për çdo pikë të BE-së

Tre vjet pasi Covid-19 na vërtetoi se zyra e punës mund të mos jetë saktësisht një vend fiks, një alternativë e saj janë të ashtuquajturat hapësira të përbashkëta zyre. Ato po bëhen gjithnjë e më të preferuara kryesisht për shkak të lirisë që ofrojnë dhe..

botuar më 23-12-02 9.10.PD

Universiteti i Sofjes kryeson renditjen e institucioneve të arsimit të lartë në Bullgari

2% është papunësia tek njerëzit me arsim të lartë. Në disa specialitete është nën 1%. Të ardhurat e të diplomuarve rriten në 2000 euro për disa fusha. 3000 euro janë për të diplomuarit e informatikës në Universitetin e Sofjes, njoftoi ministri i..

botuar më 23-12-01 11.49.PD