Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shtetësia bullgare do të jepet me një ceremoni të veçantë

Foto: BTA

Ata që vullnetarisht heqin dorë nga shtetësia bullgare nuk do të kenë të drejtën për rikthim, vendosën deputetët në shqyrtimin e parë të ndryshimeve në Ligjin për Shtetësinë Bullgare. Natyralizimin do ta marrin vetëm ata që nuk janë të dënuar për një krim të përgjithshëm. Të huajt e martuar me shtetas bullgar mund të kërkojnë shtetësi bullgare vetëm pas 3 vjetësh nga lidhja e martesës. Shtetësia do të revokohet nëse martesa është lidhur si një mashtrim për të anashkaluar ligjet e imigracionit. Një person do të konsiderohet se ka hequr dorë nga shtetësia e tij e parë nëse ka aplikuar për këtë, por nuk është në gjendje të heqë dorë nga ajo për arsye jashtë kontrollit të tij. Vendoset kërkesa që qytetarët e natyralizuar të zotërojnë gjuhën bullgare. Të gjitha dekretet për dhënien, rivendosjen, lirimin ose heqjen e shtetësisë bullgare do të botohen në “Gazetën e Shtetit”. Dhënia e shtetësisë do të bëhet me një ceremoni, sipas ndryshimeve të miratuara, të cilat duhet të miratohen në lexim të dytë në parlament.


Më shumë nga rubrika

Nadezhda Stojçeva

Nadezhda Stojçeva: Ligjvënësi dhe të gjithë ne kemi borxh të madh sa i përket përdhunimit

Lufta kundër dhunës ndaj grave vazhdon të jetë një temë kryesore për të gjitha institucionet evropiane, të cilat përveç valëvitjes së flamujve me ngjyrë portokalli në shenjë mbështetjeje, kërkuan edhe avancimin e legjislacionit për këtë temë në Evropë...

botuar më 23-11-29 2.25.MD
Foto: Instituti Francez në Bullgari

Shkatërrimet diskrete të korrupsionit

Në Bullgari ka ligje, paketa e ligjeve është në dispozicion, por nuk zbatohet - ky është konstatimi i Bernar Vatie, kryetar i Odës së Avokatëve të Parisit. Unioni Ndërkombëtar i Odave të Avokatëve me traditë të Përbashkët Juridike /CIB/, i kryesuar..

botuar më 23-11-29 7.30.PD
Foto: faqja në Facebook e M. Selimit

Milena Selimi e do Bullgarinë dhe përkthen shkrimtarin Georgi Gospodinov

Shkrimtarja, përkthyesja dhe figura publike shqiptare Milena Selimi, e cila nga qershori i vitit 2023 është përfaqësuese e bullgarëve në Komitetin për Pakicat Kombëtare në Republikën e Shqipërisë, rrjedh nga familja e një bullgareje dhe një shqiptari. Që..

botuar më 23-11-28 2.05.MD