Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

BNB rekomandon vendosjen e një buferi prej 10% në buxhetin e vitit 2024

Dimitër Radev
Foto: BTA

Në vitin 2023, rritja e PBB-së në Bullgari do të jetë 1,9%, duke u ngadalësuar përgjysmë nga norma prej 3,9% në 2022. Kërkesa e brendshme dhe eksportet neto do të kontribuojnë në rritje. Inflacioni vjetor do të jetë 6.1%. Këto janë pritjet e analistëve të Bankës Kombëtare Bullgare (BNB), të regjistruara në botimin e fundit tremujor "Parashikimi makroekonomik". Parashikimi i muajit nëntor për rritjen ishte 0.9 për qind më shumë nga analiza e fundit në qershor. Parashikimi është që rritja e PBB-së të jetë deri në 2.7% në 2024 dhe deri në 3.6% në 2025, me një rënie prej 0.5% të pritjeve në nëntor në krahasim me qershorin. Pesimizmi vjen nga rreziqet që vijnë nga konfliktet gjeopolitike globale dhe rritja e kostove të pagave.

Guvernatori i BNB-së, Dimitër Radev, rekomandoi që në buxhetin e vitit 2024 të caktohet një bufer prej 10%, i cili nëse nuk shpenzohet deri në fund të vitit, duhet të shpenzohet në tremujorin e fundit të vitit 2024.

Më shumë nga rubrika

Banka Kombëtare Bullgare pret rritje ekonomike, investimet në prona të paluajtshme po vazhdojnë

Banka Kombëtare Bullgare pret që tendenca drejt ngadalësimit të rritjes ekonomike të ndalet. Në gjysmën e parë të vitit 2024, ekonomia do të rritet e mbështetur nga perspektiva e përmirësuar e kërkesës së jashtme për mallra dhe shërbime bullgare,..

botuar më 24-02-26 10.58.PD

Parlamenti miratoi negociatat me “Hyundai” për njësitë e reja në centralin atomik “Kozlloduj”

Pas një debati të gjatë, parlamenti vendosi që deri më 15 prill të mbahen negociata ndërmjet centralit atomik “Kozlloduj”   - “Kapacitete të  Reja” dhe “Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd”. Kompania është përfshirë në listën e shkurtër të..

botuar më 24-02-23 2.56.MD

Në 5 vitet e ardhshme, biznesi ka nevojë për gjysmë milioni specialistë të rinj

Në një periudhë afatmesme, punëdhënësit presin rritje të lartë ekonomike dhe do të kërkojnë 243 mijë specialistë me arsim të lartë dhe 245 mijë me arsim të mesëm. 194 000 njerëz do të nevojiten në tregti, turizëm dhe transport. Industria do të..

botuar më 24-02-12 11.41.PD